Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Šokantna zabava učenika – eksplozije boca sa solnom kiselinom

Šokantna zabava učenika – eksplozije boca sa solnom kiselinom

Profesor jedne zadarske srednje škole zgranut je nedavno promatrao svoje učenike koji su se za vrijeme školskog odmora zabavljali na bizaran način opasan po život: uz pomoć solne kiseline izazivali su reakcije u plastičnim bocama, koje su doslovno postajale bombe i zaglušujuće su eksplodirale.

Profesor je uskoro ustanovio da je ta zabava vrlo raširena i da učenici eksploziju i rasprskavanje solne kiseline snimaju mobitelima, nastojeći se što više približiti „bombi“.

– Na odmoru odu u prodavaonicu i kupe Coca colu u boci od dvije litre, solnu kiselinu i aluminijsku foliju. Kada popiju Coca colu, uliju kiselinu u bocu, dodaju kuglice folije i čekaju kemijsku reakciju koja vrlo brzo uslijedi. Boca se doslovno izdeformira pod jakim pritiskom i uskoro bučno eksplodira, rasprskavajući sadržaj oko sebe – ispričao nam je profesor, koji je i sa učenicima razgovarao o tome. Oni su mu rekli kako im je to zabavno i kako „to rade i u drugim školama“.

Marko, učenik drugog razreda jedne zadarske srednje škole, „kolovođa“ je u ovako osmišljenim zabavama na svakom velikom odmoru. Rekao nam je da oni nikoga ne ugrožavaju, jer „paze da to ne rade na ulici“.

– Odemo na livadu, ili se maknemo iza škole. To nam je super, eksplozija zvuči kao da je opalio magnum. Uzbudljivo je. Kiselinom se nitko od nas nije ozlijedio, niti je ikoga poprskalo. Pazimo kako rukujemo sa njom – kaže Marko, objašnjavajući da solnu kiselinu normalno kupe u bilo kojoj prodavaonici.

– Boca ne eksplodira odmah, čekamo oko minutu, ali je uzbudljivo jer se ona odmah nakon ulijevanja kiseline počne deformirati. Potpuno se napuše i izobliči i svi napeto čekamo onaj „bang“, kada se sve rasprsne – kaže Marko.

Učenici „svoje“ eksplozije snimaju mobitelima, a Marko objašnjava da im je ta zabava jeftinija od petardi, „a i jače se čuje eksplozija“.

BOMBA

Ostavi komentar