Intervju sa trenerom OFK Gradine – Samir Adenalić radi na tome da OFK Gradina bude stabilan prvoligaš

Samir Adanalic Trener OFK Gradina

Razgovarali smo sa trenerom OFK Gradina Samirom Adanalićem i čuli koja nova imena će igrati za OFK Gradina sljedeću sezonu i koji su planovi OFK Gradina u prvoj ligi Federacije. Pročitajte dalje:

Koliko dugo radite kao fudbalski trener ? Kao trener aktivno se bavim ovim poslom već 20 godina.

A fudbalski početci su bili u Slobodi kao pionir ?
To jeste, prošao sam omladinsku fudbalsku školu Slobode i poslije toga sam igrao u seniorskoj ekipi Gradine. Nakon završenog fakulteta sam se zaposlio u mojoj struci i počeo baviti i trenerskim poslom.

U biti imate i UEFA trenersku licencu ?
Da, posjedujem i UEFA A licencu i trenutno sam polaznik za profi licencu. Već sam odradio prvi modul i nadam se da ću u sljedećoj godini imati i profi licencu.

Već ste bili pomoćnik trenera u Tuzla City-ju ? Da bio sam prvi asistent 2 godine Mirzi Varešanoviću, Milenku Bošnjakoviću, Elviru Baljiću i Zlatanu Naliću.

Od nabrojenih trenerski imena, sa kim bilo je najlakše raditi ? Ta uloga prvog asistenta je malo specifična i mislim da su oni bili zadovoljni sa mojim radom.
Niste ostali u Tuzla City-ju, zašto ? Imao sam ponudu da i dalje ostajem u Tuzla City međutim i ovaj posao koji imam nisam htio da tek tako napustim te sam se odlučio za OFK Gradinu.

I ko je danas vaš prvi asistent u Gradini ? Moj asistent je Nedžad Nečko Bajrović.

Imali ste prvi trening za ovu sezonu ? Da bila je 09.07 prva prozivka i prvi trening OFK Gradina.

Bilo je 09.07 i izvlačenje parova, ko su vam prvi protivnici ?
Prvi tim sa kojim ćemo igrati je HNK Tomislav iz Tomislavgrada. To je isto ekipa koja je ušla u viši nivo takmičenja kao i mi i tu ćemo odmjeriti snage. Naše ambicije su da budemo stabilan prvoligaš u prvoj ligi Federacije, nešto više prema Premijer ligi je već ....

Pripreme su u toku ? Prvu pripremnu utakmicu igramo 17.07 na gradskom stadionu a poslije idemo na Kupres gdje ćemo provesti par dana i odigrati par utakmica.

Put Gradine do Šampiona kako je to izgledalo iz vaše perspektive ? Bili smo dominantni u ovoj ligi i u ovom baražu u obje utakmice gdje smo i pokazali našu snagu.

Od igrača OFK Gradina ko je vođa tima bio u prošlom periodu ? Kapitet ekipe i njihov vođa bio je Andrić a mi ćemo i ove godine pokušati da imamo dosta domaćih igrača iz Srebrenika. Osim njega (Andrića op.a.) imamo Muminovića a vratili smo iz Orašja Brčkalića. Brčkalić je od Jula novi član OFK Gradina, Mikić, Dedić i Pašić su također novi igrači OFK Gradina. Očekujem eventualno jos dva nova pojačanja u Gradini do početka sezone.

Da li je bilo odlazaka igrača ? Otišla su tri-četiri igrača iz ekipe. Mi smo i željeli da 70% ekipe koja je bila u prošloj sezoni o ostane ai htjeli smo sa par igrača da pojačamo konkurenciju u ekipi.

Gdje mislite da može Gradina biti na tabeli nakon prvog dijela takmičenja ? Naš je cilj da budemo u gornjem dijelu tabele. Mi smo nakon 6 godina druge lige konačno u Prvoj ligi Federacije i ovdje su ozbiljne ekipe iz Federacije i OFK Gradina će pokušati da kroz ovu godinu afirmiše i mlađe igrače a i da postanemo stabilan prvoligaš.

Baš lijepo rečeno, "afirmacija mlađih igrača". Kroz vaše takmičenje ide i afirmacija Grada Srebrenika. Kada pogledamo stadion OFK Gradine, tu treba dosta da se radi ? Vidite, zadnjih godina se najmanje ulagalo u infrastrukturu. Betonske tribine imaju sigurno i 15 godina, pomoćne metalne tribine imaju 5-6 godina. To treba da se renovira. U budućnosti se planiraju nove svlačionice i šta nam je veliki prioritet je teren sa plastičnom travom. Bez takvog terena mi nismo u mogućnosti raditi sa omladinskim pogonom 365 dana a to ovaj sport traži.

Vrijeme, odnosno vremenski uslovi u Bosni i Hercegovini su takvi da mi 6-7 mjeseci nismo u mogućnosti da se bavimo ovim sportom bez ovakvog terena sa plastičnom podlogom i zbog toga imamo igrače iz omladinskog pogona koji idu odnosno odlaze da budu članovi ekipa iz Tuzle.

Glavni sponzor OFK Gradina je grad Srebrenik, ili ?
Nakon duži niz godina, OFK Gradina konačno ima generalnog sponzora. To je HEEZ Gradnja iz Tuzle odnosno gosp. Husić, vlasnik Tuzla City-ja, sa kojim gradska uprava ima potpisan trogodišnji ugovor. Gosp. Husić i gradska uprava su trenutno glavni finansijeri OFK Gradina. Tako da nije bilo generalnog sponzora HEEZ Gradnja mislim da ne bi danas bili u prvoj ligi. Od firmi iz Srebrenika, koliko sam ja upoznat, najvećim dijelom smo imali podršku firmi Herceg d.o.o i Aksemont d.o.o iz Srebrenika.

Hvala na odvojenom vremenu.

Također provjerite

Strajk

Štrajk zbog prestanka radnog odnosa u JKP 9. septembar Srebrenik

Hazim Halilović iz Sladne danas je započeo štrajk ispred zgrade Gradske uprave u Srebreniku, a zbog prestanka radnog odnosa u Javnom komunalnom preduzeću 9. septembar Srebrenik.

Poslovna ideja

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U IMPAKT INKUBATORU POSLOVNIH IDEJA GRAD SREBRENIK

IMPAKT inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program inkubacije poslovnih ideja odnosno podrške realizaciji poslovnih ideja i sastoji se iz sljedećih komponenti: Poduzetnička obuka u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusirana na razvoj poslovnog plana i poslovnog modela te jačanje poduzetničkih vještina, prilikom čega učesnici obuke imaju kontinuiranu stručnu i mentorsku podršku trenera u izradi zadataka i finalnoj izradi poslovnog plana i poslovnog modela. Priprema i realizacija prezentacije poslovnih ideja pred stručnom komisijom za ocjenu poslovnih planova i poslovnih modela. Dodjela bespovratne finansijske podrške u iznosu do 5.000 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne poduhvate na području Grada Srebrenika, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima. Stručnu i mentorsku podršku u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.