Lopovi preko Facebooka znaju kad niste kod kuće

Prije nego objavite na Facebooku da ste na godišnjem ili da ste odsutni nekoliko dana, trebali biste dobro razmisliti o tome.

Naime, to je najbolji znak lopovima koji namjeravaju da provale u vašu kuću i da vas opljačkaju.

U najboljoj namjeri potencijalnim pljačkašima dajemo informaciju o vlastitom odsustvu, koji mogu mirne duše, dok vi uživate u blagodatima ljetovanja i odmora, isprazniti vaše kuće i stanove od svih dragocjenosti i tehnike. To je, nažalost, praksa koja se ponavlja iz ljeta u ljeto pa, ipak, unatoč bezbrojnim upozorenjima policije i nadležnih struktura, mnogi pojedinci, pa i čitave porodice, još uvijek jako neoprezno i ne prepoznavajući veličinu opasnosti, najavljuju tačne datume odlaska i boravka na godišnjim odmorima.

Kako bi se zaštitili od provalnika te kuću učinili koliko-toliko sigurnijom, građanima se konstantno savjetuje da za vrijeme izbivanja iz stana ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata niti spuštene rolete. Također, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, drvene kovčege i slične predmete koji bi pljačkašima omogućili lakši pristup stambenom objektu. Novac, nakit i druge vrijedne predmete treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja, a ne na tzv. skrivenim mjestima jer i provalnici iz svoga bogatoga iskustva znaju za takva mjesta i pronađu ih znatno lakše nego bi se mislilo.

Zato, budite oprezni s objavama na društvenim mrežama jer vam vrlo lako odmor mogu pretvoriti u pakao, a za postavljanje fotografija i dojmova ima dovoljno i vremena i prostora kad se vratite s godišnjih odmora.

pressing.ba

Pogledaj i ovo

Ovu pjesmu je Sinan Sakić otpjevao jednom i NIKADA VIŠE, a razlog je PRETUŽAN (VIDEO)

Vjerovali ili ne, Sinan Sakić je ovu pjesmu otpjevao samo dok ju je snimao u …

Zbog pametnih telefona djeca više ne znaju olovku držati

Pedijatri upozoravaju kako pretjerana upotreba pametnih telefona i računara kod djece sprječava razvoj mišića prstiju …