Radio Stanice

 

Radio Srebrenik UZIVO

Radio Studio D

 

 

Iz istorije o Radio Srebreniku:
Radio Srebrenik kao 16. radio stanica u BiH počeo je emitovati program u 10 sati 29. 11. 1971. godine. Emitovan je petosatni poslijepodnevni program, koji je uključivao informativne emisije i preglede dnevnih događaja u ukupnom trajanju od 60 minuta dnevno. Razlog formiranja radija je bio prvenstveno da pomogne razvoju opštine koja je tada bila u punom razvoju. Bilo je to vrijeme kada se gradio Dom zdravlja, motel, Interplet, tvornica namještaja, Klas itd. Značajan doprinos razvoju dao je sigurno i Radio Srebrenik.
Prvi urednik radija bio je Ešref Berbić zatim su u radiju bili angažovani u prvim godinama rada i Hazim Hodzić, Agan Djedović. Prvi spikeri na radiju bili su : Šaha Salihović, Miodrag Popović.

Kasnije su se pridružili Vahdeta Mujedinović,Dara Andrić,Šemsa Okić,Sadeta Zakomac i dr.Prve emisije na radiju bile su: Sa vama u prolazu, Hronika dana, Kratke vijesti, Emisija za poljoprivrednike i Selo na radiju. Pored navedenih emisija zastupljene su bile i ostale oblasti života. Bitno je napomenuti da su u radiju neposredno ili posredno sarađivali sa svojim prilozima i darovima: novinar Dragoljub Maslić,Muhamed Mašić,Emin Tahirović,Uzeir Bukvić,Dana Raković,Zlatko Prlenda i mnogi drugi.

Prvi tehničari u radiju bili su Safet Hodžić Buča i Safer Fačić.
Mada je zamišljen kao opšitnski radio po nosti i prostornosti, Radio Srebrenik je imao čujnost u Brčkom, Gradačcu, Bosanskom Šamcu, Tuzli, Gračanici, Modriči Doboju i mnogo šire. Radio je privremeno smješten u prostorije narodnog univerziteta koje su bile neuslovne, improvizovani studio i režija. Tehnički uređaji su se svodili na dva magnetofona, tri uher magnetofona, predajnik 0,5 vati, koji se nalazio u prostorijama radia, a radilo se na srednjem talasu 207 mhz.Tih godina radio kao medij je bio izuzetno popularan, najslušaniji su bili Radio Tuzla, Radio Sarajevo, Radio Beograd itd.
U programu Radio Srebrenika dominirala je narodna muzika,slušane su bile i sevdalinke, imali smo ugovor s Jugotonom, Pgp, Diskotonom Sarajevo itd. Muzika je išla s ploča a tek osamdesetih godina upotrebljavaju se kasete.Radio je finansiran iz opštinskog budžeta i od vlastitih prihoda.
Novim prostorijama koje su bile vrlo funkcionalne radio je imao puno bolje uslove za rad, povećan je broj sati emitovanja programa, uvedene nove emisije, obnovljena je tehnika, uspostavljena je saradnja sa Radio Sarajevo, vršena je stalna razmjena sadržaja. 82' godine je bilo 5 zaposlenih.
Danas svojim signalom, u skladu s pravilima RAK-a, pokriva Tuzlansku i Dobojsku regiju, a u toku je realizacija projekta za pokrivanje signalom i područja Brčanske regije za koju posjedujemo dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije. Radio Srebrenik emituje program 24 sata dnevno na frekvencijama: 90,8 Mhz za područje općina Srebrenik, Gradačac, Gračanica, Zavidoviće, Tešanj, i dijelove Kakanja i Zenice i 103 Mhz za Tuzlu, Živinice, Kalesiju, Kladanj, Banoviće i Lukavac.
Program Radio-Srebrenika je osmišljen tako da zadovoljava različite ukuse i uzraste. U strukturi muzičkog programa s 60 posto zastupljena je domaća i inostrana zabavna muzika, a preostalih 40 posto zauzima novokomponovana, narodna muzika i sevdalinka.

7 0 komentara

  1. pozdravljam suprugu mirelu i nanu sahzu od edisa iz omazica

  2. Radio Srebrenik je naj slusaniji i naj bolji radijo na svijetu veliki poz.iz Danske.

  3. Pozdrav svima iz Slo najvise Studiju D ako moze od Halida Beogradjanka

  4. imal kod vas zemljotresa….xd

  5. pozdrav za sve u studiju i moju familiju u srebreniku

  6. edin pozdravlja zenu enisu irodicu almiru pjesma od stje neka

Komentariši