Emir, Mirso, Edo treneri Silver Kingsa

Silver Kings – pričamo o uspjehu

Edis BajrektarevicOvih dana smo mogli da čitamo odlične vijesti o uspjehu Silver Kingsa, košarkaškog kluba iz Srebrenika. Razgovarali smo sa Edisom Bajrektarevićem, glavnim "krivcem" što imamo ovako dobru košarku u našem gradu.

Prvo sve pohvale i čestitke na ovom zadnjem uspjehu Silver Kings-a.

Hvala i hvala Vama na podršci koju nam pružate sve ove godine.

Pitanje je jednostavno, kako ste stigli do ovdje?

Timskim radom i posvećenošću mojih kolega i mene. Već desetak godina naše mlađe selekcije donose pehare u Srebrenik a ove godine su naši kadeti predvođeni trenerom Emirom Jašarevićem uspjeli osvojiti prvo mjesto u Ligi mladih RKS Tuzla i plasirali se na Prvenstvo BiH. Tu smo došli do polufinalne faze gdje nas je zaustavio Široki. Ove sezone je i trener Mirsad Salkić osvojio treće mjesto a prošle sezone su naši pioniri bili viceprvaci Lige mladih RKS Tuzla.

Emir Jašarević, Mirsad Salkić, Edis Bajrektarević - treneri Silver Kingsa

Koliko imate ekipa u Silver Kingsima i u koliko takmičenja učestvujete ?


Naše 4 selekcije su takmičarske. Pioniri, kadeti, juniori i djevojčice. Dok su predpionirske selekcije koje vodi trener Arman Begović organizovane kroz treninge, turnire i prijateljske utakmice. Od ove godine smo sa trenerom Mirelom Dedićem pokrenuli i školu odbojke Silver Kings koja ima svoj punkt u OŠ Duboki Potok.

Koji su vaši najveći uspjesi ?

Osim ovogodišnjeg rezultata kadeta vrijedi pomenuti pionirsku selekciju koja je 2014. godine osvojila treće mjesto na Prvenstvu BiH a svake godine jedna ili više naših selekcija su u vrhu tabele Lige mladih RKS Tuzla.
Ipak najveći uspjeh je kad vidim naše bivše članove da su postali uspješni ljudi. Smatramo da je pedagoški aspekt možda i najvažniji u ovom poslu.

Selekcija Silver Kings 2022
Selekcija Silver Kings 2022

Niste samo bili na lokalnim takmičenjima, internarcionalno ste išli na takmicenja ?

Imamo dobru saradnju sa ekipama iz Hrvatske i Mađarske. Često smo gosti kod tih ekipa a oni svake godine dolaze nama na tradicionalni turnir Silver Ball. Mi već nekoliko godina organizujemo košarkaški kamp pod nazivom "Izađimo napolje". Cilj nam je da djecu odvojimo od zatvorenog prostora i mobitela i vratimo ih da se igraju i borave na vanjskim terenima jer to je njihovo prirodno i zdravo okruženje. Ove godine će taj kamp biti međunarodnog karaktera jer će na istom biti i djeca iz Hrvatske.

Imate i ženski tim, od kada ?
Prvu zvaničnu utakmicu pod okriljem KS BiH smo odigrali ove sezone. A ženska selekcija postoji već nekoliko sezona. Pokušat ćemo u narednom periodu omogućiti uslove za ovu selekciju da se priključi zvaničnom takmičenju.

Kada pričamo o organizovanom igranju košarke, znam da ste vi glavni "krivac" za početak organizovane kosarke u Srebreniku ali kada je to počelo?

Prvi košarkaški trening smo održali već davne 2000. godine na košarkašom poligonu u Srebreniku. Od tog dana košarka se neprekidno trenira i igra u Srebreniku.

Gdje vidiš u budućnosti Srebrenik i košarku ?

Prvenstveno vidim zdrave i mlade osobe koji su sretni i igraju ono što vole. Ako se u međuvremenu stvore uslovi za neki vrhunski rezultat treba sve učiniti da do toga dođe ali nikako na štetu zdravlja, uspjeha u školi, socijalizacije. Nisam pobornik da se nečije nerealne ili lične ambicije stave ispred prirodne potrebe naše društvene zajednice. Sport i košarka treba da budu sredstvo za poboljšanje uslova za život mladih ljudi.

Imali ste veći broj sponzora i donatora, želiš li neke da spomeneš ?

Zaista je veliki broj onih koji nas podržavaju i uglavnom se samoinicijativno javljaju. Ja im se ovim putem iskreno zahvaljujem. Na našoj fb stranici mi se uvijek javno zahvaljujemo svim sponzorima i donatorima i bilo bi nekorektno bilo koga izdvojiti. 

Hvala na odvojenom vremenu i želim Silver Kingsima i vama, trenerima, puno uspjeha u buduće.

Također provjerite

Strajk

Štrajk zbog prestanka radnog odnosa u JKP 9. septembar Srebrenik

Hazim Halilović iz Sladne danas je započeo štrajk ispred zgrade Gradske uprave u Srebreniku, a zbog prestanka radnog odnosa u Javnom komunalnom preduzeću 9. septembar Srebrenik.

Poslovna ideja

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U IMPAKT INKUBATORU POSLOVNIH IDEJA GRAD SREBRENIK

IMPAKT inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program inkubacije poslovnih ideja odnosno podrške realizaciji poslovnih ideja i sastoji se iz sljedećih komponenti: Poduzetnička obuka u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusirana na razvoj poslovnog plana i poslovnog modela te jačanje poduzetničkih vještina, prilikom čega učesnici obuke imaju kontinuiranu stručnu i mentorsku podršku trenera u izradi zadataka i finalnoj izradi poslovnog plana i poslovnog modela. Priprema i realizacija prezentacije poslovnih ideja pred stručnom komisijom za ocjenu poslovnih planova i poslovnih modela. Dodjela bespovratne finansijske podrške u iznosu do 5.000 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne poduhvate na području Grada Srebrenika, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima. Stručnu i mentorsku podršku u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.