U Lukavcu upriličena svečana akademija povodom 31 godine od formiranja 117/223. brdske brigade. Prije 31 godinu u Lukavcu je formirana 117/223. brdska brigada.   Brigada kojoj, uz uz 212. bosansko-oslobodilačku brigadu, pripadaju najveće zasluge za oslobađenje cjelokupne teritorije Lukavca. Kao i svake godine, i danas je, s ciljem očuvanja uspomene na herojski i slavni put, […]

Lukavac: Obilježena 31. godišnjica formiranja 117/223. brdske brigade

Lukavac: Obilježena 31. godišnjica formiranja 117/223. brdske brigade

U Lukavcu upriličena svečana akademija povodom 31 godine od formiranja 117/223. brdske brigade. Prije 31 godinu u Lukavcu je formirana 117/223. brdska brigada.
 
Brigada kojoj, uz uz 212. bosansko-oslobodilačku brigadu, pripadaju najveće zasluge za oslobađenje cjelokupne teritorije Lukavca. Kao i svake godine, i danas je, s ciljem očuvanja uspomene na herojski i slavni put, u Lukavcu položeno cvijeće, odata počast za 338 poginulih boraca ove brigade, te je upriličena i svečana akademija na kojoj se prisutnima obratio i premijer Kantona Irfan Halilagić.
U svom obraćanju premijer je, uz sjećanje na poginule heroje ove brigade, istaknuo i neophodnost brige za 578 ranjenih pripadnika ove brigade, te demobilisane branitelje i članove njihovih porodica.
„S razlogom je ova brigada u narodu nosila naziv „Bedem brigada“. Na njenim rovovima i pred njenim borcima višestruko jači i opremljeniji agresor je lomio svoje zube. To dovoljno govori o snazi i bosanskohercegovačkom opredjeljenju boraca ali i čvrstini komandnog lanca. O tome nabolje svjedoči činjenica da u njenoj zoni odgovornosti niti jedan rov nije pao u neprijateljske ruke, te da je 19 boraca odlikovano je Zlatnim ljiljanom. Na tome vam i danas čestitam i hvala“, kazao je premijer Halilagić.
„Nažalost i danas smo izgleda na nekim drugim prekretnicama. Nisu one ratne i borbene i nadamo se da više nikad neće biti, ali jesu diplomatske i političke.  I danas, kao i 90-tih moramo pokazati našu odlučnost, jedinstvo i opredjeljenje da sačuvamo jedinstvenu, cjelovitu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Halilagić i čestitajući godišnjicu osnivanja Brigade dodao da će svi branitelji u Vladi Tuzlanskog kantona imati uvijek oslonac i partnera, te pruženu ruku da zajedno iznalazimo najbolja moguća rješenja za sve izazove s kojim se pripadnici ove populacije budu suočavali.

Powered by WPeMatico

https://lukavacki.ba/lukavac-obiljezena-31-godisnjica-formiranja-117-223-brdske-brigade/ 12.10.2023

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Poljice: Motociklista zadobio teške tjelesne povrede

Jučer oko 18,00 sati na dijelu regionalnog puta R-471 u mjestu Poljice, grad Lukavac, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovao E.O., rođen 1998.godine iz Poljica koji je upravljao motociklom „Yamaha“.   Dana, 9.10.2023.godine oko 18,00 sati na dijelu regionalnog puta R-471 u mjestu Poljice, grad Lukavac, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je […]