Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik
Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i više.. Također smo tada dobili i izjavu jednog od vlasnika Gromeks firme (u stečaju) da će se sve dobro završiti za vlasnike stanova. Nažalost, negdje neko koči da se ova zgrada konačno dovede u namjensko stanje. O čemu je riječ razgovarali smo sa Nihadom Čohadarevićem, vlasnikom stana u Gromeksovoj zgradi u ulici M. Tita u Srebreniku. Naime, iako zgrada sa vana izgleda kao da je gotova niti gosp. Čohadarević niti drugi vlasnici stanova nisu u mogućnosti da koriste ove stanove.

Novosagrađena zgrada "Nita" i zelena pijaca

Gosp. Čohadarević, Vi ste predstavnik svih vlasnika stanova, ili ?
- Ja sam jedan od vlasnika stanova koji su u ovom slučaju oštećeni od strane Gromeks firme (u stečaju) i član sam grupe predstavnika oštećenih vlasnika stanova.

Koliko vlasnika stanova je u pitanju koji nemogu ući u svoje nekretnine ?
- Nas ukupno ima 21 privatne osobe i firma Jablan i svi mi nismo u mogućnosti da koristimo naše nekretnine.

I šta je razlog toga, da li je upotrebna dozvola zgrade u pitanju ?

- Da, zgrada nije dobila od nadležnih institucija upotrebnu dozvolu jer zgrada nije napravljena prema planu odnosno po dozvoli za gradnju koju su dobili.
Koliko znam, neriješeni računi između stečajnog upravnika Gromeks firme (u stečaju) i firme "GromeksCompany" također pogoduju ovome da se ne izdaje
upotrebna dozvola zgrade. Naime, finalne radnje na zgradi su odrađene od strane "Gromeks Company" koja sada potražuje više novca nego što je prethodno
dogovoreno a Gromeks firma (u stečaju) odnosno stečajni upravnik to nemogu, iz njima znanih razloga, da ispune.

Izvođač radova je znaci svjestan problema i šta on preduzima kako bi se isti riješio ?

- Izvođač završnih radova kao i stečajni upravnik, kao što sam već naveo, svjesni su problema ali ne preduzimaju ništa da se riješe. I jedni i drugi prebacuju odgovornost na drugu ovu drugu stranu.

Kolika je u stvari bila cijena stana po m2 i da li se moralo doplatiti šta na cijenu stana ?

- Kada je Gromeks firma (u stečaju) otišla u stečaj mi vlasnici stanova smo tada dobili rješenje od suda da isplatimo sve dugove prema firmi Gromeks što smo svi i uradili, jer to je bio jedan od uslova da možemo doći u posjed stanova. Zavisno od sprata u kojem se nalazi stan iste smo plaćali po sistemu "raubau" od 1.100 KM do 1.200 KM. Također smo prema ugovoru bili dužni da uplatimo novce i za priključak vode i priključak na električnu mrežu, i to smo uredno svi platitli.

Da li su sada poduzete neke pravne radnje sa vaše strane kako bi se ubrzao proces dobijanja upotrebne dozvole zgrade ?

- Da, angažovali smo advokata iz Srebrenika da nam pomogne u ovom slučaju i da se ubrza proces izdavanja upotrebne dozvole jer svi mi čekamo već preko godinu dana
da se ovaj problem rijesi i imali smo strpljena i sa izvođačem završnih radova "Gromeks Company" do sredine ove godine ali više čekati nećemo.

Da li je uspostavljen kontakt sa nadležnim građevinskim inspekcijama ili drugim relevantnim organima? Šta oni kažu na ovo sve ?

- Direktno sa njima nismo razgovarali ali iz razgovora sa stečajnim upravnikom te bivšim direktorom Gromeks firme (u stečaju) saznali

smo da je jedan od problema zbog čega se ne izdaje upotrebna dozvola i nedostatak parking mjesta u našoj zgradi.
Mišljenja sam da nadležna gradska inspekcija nije radila svoj posao kako treba jer je mogla na vrijeme reagovati i ovaj problem bi bio riješen,
ovako zbog njihove aljkavosti ispaštaju drugi.

Kada očekujete da će situacija biti riješena ?

- Mi se nadamo što prije, advokata smo i uključili da ubrza ovaj proces.

Koliko ovdje može pomoći gradska služba i gradonačelnik Srebrenika ? Da li ste se njima obraćali za pomoć ?
- Gradska služba i gradonačelnik bi sigurno mogli da nam pomognu da ovaj problem se riješi i da imaju 21 građana koji konačno mogu useliti u zgradu. Oni imaju sigurno uticaj na Gromeks firmu (u stečaju) kao i na "Gromeks Company" i mogli bi urgirati da se konačno pomaknu sa svog mjesta u korist nas vlasnika stanova.

Agonija vlasnika se nastavlja, kada će biti riješena ni oni sami nisu u stanju nam reći. Valjda bude pravne države nakon što su uključili advokata u ovaj proces vlasnici stanova. Ostalima možemo samo napomenuti da dobro otvore oči pri kupovini nekretnina jer ovakvih slučajeva ima i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Pogledaj i ovo

Servisne Informacije

Servisne informacije za 24.5.2024.

POLICIJA –U protekla 24 sata na području Srebrenika evidentirano je 1 narušavanje javnog reda i mira. …

Gradsko Vijece

Održana 34. sjednica Gradskog vijeća Srebrenik

Nakon što dva puta nije mogla započeti zbog neusvajanja dnevnog reda, danas je održana 34. …