Srebrenik.NETwork

Godišnjica užasnog zločina na tuzlanskoj Kapiji: Dušmani nisu birali

Tvrđava Gradina Srebrenik

Zumreta pored mezara svog sina

Sa suzama u očima Zumreta Murselović jučer je u tišini u Aleji mladosti na Slanoj Banji uređivala Elvirov spomenik

Zumreta Murselović već 16 godina iz dana u dan budi se s bolom koji će sa sobom odnijeti i u grob. Posebno svakog 25. maja, kada je njenog sina, tada dvadesettrogodišnjeg Elvira, i sedamdesetero druge djece, prosječne starosti 21 godinu, ubila zločinačka granata ispaljena s Ozrena.

Najmlađa žrtva masakra na Kapiji bio je dvoipogodišnji Sandro Kalesić. Geler od granate pogodio ga je ravno u srce, a umro je na očevim rukama.

Ratni drug

Sa suzama u očima Zumreta Murselović jučer je u tišini u Aleji mladosti na Slanoj Banji uređivala Elvirov spomenik. Po ko zna koji put sebi je postavljala isto pitanje: “Bože, kome je moj Elvir bio kriv?”

– Tog dana došao je s ratišta. Da je gore i ostao! Otišao je u Mejdan, na rukometnu utakmicu s drugovima, a navečer smo ja i muž čuli za tragediju na Kapiji. Nismo ni znali gdje je on. Uskoro nam je došao Elvirov ratni drug Samir Cipurković i saopštio nam da je Elvir ranjen – govori Zumrta, čije sjećanje na zločin prekidaju suze.

Nakon ranjavanja, Elvir je, kao i na stotine tada ranjenih mladića i djevojaka, prevezen u UKC Tuzla. Uprkos operaciji, srce mladog Elvira nije izdržalo. Umro je pola sata prije ponoći 25. maja 1995.

Slike strahote

– Svaki put kada dođem na njegov mezar, pitam se zar je moralo. Dušmani nisu birali. Tog dana se ošišao, okupao nakon dolaska s ratišta i izašao s drugovima. Nažalost, posljednji put – kaže Zumreta, a onda opet slike strahote u njenoj glavi prekida plač.

Povodom 25. maja, danas će u Tuzli biti održan skup posvećen sjećanju na žrtve masakra na Kapiji i sjećanju na civilne žrtve rata. Polaganje cvijeća u Aleji mladosti i na Groblju civilnih žrtava rata planirano je za deset sati, a komemorativno obilježavanje na mjestu stradanja na Kapiji, dva sata kasnije.

Imena ubijenih na Kapiji

Na današnji dan prije 16 godina na tuzlanskoj Kapiji ubijeni su Suzan Abu Ismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ilvana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Đušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasičić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović Kindže, Elvira Hurić, Almir Jahić Bato, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić Veca, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković Nešo, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić Mony, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihad Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Asim Slijepčević Asko, Savo Stjepanović, Jelena Jezidžić-Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković, Adnan Zaimović Garo.

Generalu Đukiću 25 godina za masakar

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prošle godine presudu i pravomoćno osudilo generala vojnih snaga bosanskih Srba Novaka Đukića na 25 godina zatvora zbog masakra u središtu Tuzle 1995.

U presudi, koju roditelji ubijenih smatraju sramnom, između ostalog se navodi da je optuženi Novak Đukić za vrijeme rata u BiH 25. maja 1995. kao zapovjednik taktičke grupe “Ozren”, jedinici bosanskih Srba na planini Ozren zapovjedio da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapija u središtu Tuzle.