Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Borci najavljuju velike proteste u cijeloj Federaciji

Borci najavljuju velike proteste u cijeloj Federaciji

Arhivska fotografijaSkupština Saveza ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca dogovrili masovne proteste za 21. april, ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju.

Njihov stav je jasan – poništiti odluke izmjena i dopuna seta boračkih zakona iz februara koje se odnose na cenzus boračkih korisnika.

Zakon o cenzusu predviđa da će za boračke korisnike važiti već od 1. maja ove godine. Od ovog datuma cenzusom nisu obuhvaćeni budžetski korisnici FBiH. Cenzus za njih će se primjenjivati od 01.januara 2011. godine.

Uredbom Vlade FBiH dobitnicima najvećih vojnih priznanja uveden je prihodovni cenzus na sva primanja, uključujući i primanja članova njihovih porodica. Cenzus za dobitnika priznanja je 400 KM, dvočlanu porodicu 800 i četveročlanu 1.600 KM.

“Preko 90 posto populacije će na ovaj način izaći iz prava, jer su oni predvidjeli Uredbu koja znači da ko je dobitnik ratnih priznanja neće primati mjesečnu naknadu koja iznosi 298 KM”, rekao je Radžo.

Komentirajući novinarsko pitanje u vezi s najavljenim boračkim protestima, Mujezinović je još jednom upozorio na bolne posljedice po bh. građane koje bi izazvalo eventualno ukidanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om).

Premijer se nada da neće biti potrebe za organiziranje boračkih protesta.
(Sarajevo-x.com)

Ostavi komentar