Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Progledala nakon ugradnje zuba u oko

Progledala nakon ugradnje zuba u oko

Zbog ugradnje zuba u oko (da, dobro ste pročitali), šezdesetogodišnjakinja iz SAD-a opet vidi. Nakon što je 10 godina bila slijepa, sada prepoznaje lica i predmete, čita novine i prvi put gleda najmlađeg unuka.

Za staricu iz Mississippija okončalo se gotovo desetljeće sljepila. Kirurški zahvat, koji je uključivao ugradnju zuba u očnu šupljinu, povratio joj je vid. Riječ je o eksperimentalnoj operaciji pri kojoj se dio zuba ugrađuje u oko kako bi pridržavao plastični komadić leće, objasnio je liječnik. Sharron Kay Thornton vid je izgubila 2000. godine zbog Stevens-Johnsonovog sindroma, rijetke bolesti koja joj je oštetila rožnicu, objasnili su na Institutu Bascom Palmer Eye iz Miamija.

Naime, za pacijente čije tijelo odbacuje transplantiranu ili umjetnu rožnicu ova procedura omogućuje “implantiranje pacijentovog zuba u oko kako bi pridržavao prostetičku leću i povratio vid”, rekao je Victor Perez, kirurg koji je obavio zahvat.

Metodu koju su osmislili i prvotno izveli u Italiji sada su prvi put primijenili u SAD-u. Tim liječnika izvadio je staričin očnjak i okolnu kost, obradio materijal u željeni oblik te probušio rupu u zubu kako bi u nju stavili cilindričnu leću. Zub i ugrađena leća implantirani su zatim ispod ženine kože, gdje su ostali dva mjeseca kako bi se organski vezali. Zatim su pažljivo, nakon niza procedura koje su pripremile očnu šupljinu, implantirani u oko.

“Vid uzimamo kao nešto što se podrazumijeva, no nismo svjesni da ga možemo izgubiti bilo kojeg trenutka. Ovo je pravo čudo”, rekla je zahvalna pacijentica. Prije dva tjedna ženi su skinuti zavoji, a ona je mogla prepoznati predmete i lica već par sati kasnije. Dva tjedna nakon skidanja zavoja može čitati novine, ponosno ističu u Institutu u kojem je obavljen zahvat, prenosi Net.hr.

sharron-thornton

Ostavi komentar