Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Napokon pronađeno cjepivo protiv HIV-a

Napokon pronađeno cjepivo protiv HIV-a

Još donedavno znanstvenici su smatrali da cjepivo protiv HIV-a neće biti moguće proizvesti. Neočekivani rezultati u sklopu američko-tajlandskog istraživanja pokazuju da ipak nije tako.

Po prvi put se pokazalo da eksperimentalno cjepivo (kombinacija dvaju prethodnih koji su se pokazali neučinkovitima) sprečava infekciju virusom HIV-a. Nedavni neuspješni pokušaji naveli su mnoge znanstvenike na razmišljanje da cjepivo protiv ove opake bolesti nikad neće biti pronađeno. U velikom istraživanju, u kojem je sudjelovalo 16.000 volontera na Tajlandu, pokazalo se da ovo cjepivo smanjuje rizik za razvoj AIDS-a više od 31 posto.
“Iako je korist skromna, ovo je prvi dokaz da je moguće dobiti sigurno i učinkovito cjepivo”, rekao je pukovnik Jerome Kim, član istraživačkog tima u projektu koji je i sponzorirala američka vlada.

Dr. Anthony Fauci ističe da ovo nije kraj puta, te da je i sam iznenađen i vrlo zadovoljan neočekivanim ishodom.
“Ovo mi daje nadu i optimizam da je moguće poboljšati ove rezultate i razviti učinkovitije cjepivo. Ovo je nešto što možemo napraviti”, rekao je dr. Fauci.
Da je cjepivo nužno pokazuju podaci da se svakodnevno inficira 7500 osoba širom svijeta te činjenica da je samo u 2007. od posljedica AIDS-a umrlo dva milijuna osoba.
“Danas smo na povijesnoj prekretnici. Trebat će vremena i sredstava da bismo u potpunosti analizirali i razumjeli podatke, no gotovo da i nema sumnje da će ovo potaknuti i preusmjeriti rad na području AIDS-a,” rekao je Mitchell Warren, izvršni direktor AIDS Vaccine Advocacy Coalitiona.
Tajlandsko Ministarstvo zdravstva studiju je provelo koristeći vrstu HIV-a uobičajenu na Tajlandu. Hoće li ovakvo cjepivo djelovati na mutacije virusa u SAD-u, Africi ili negdje drugdje, još je nepoznato.

Tijekom studije testirani su HIV-negativni muškarci i žene s Tajlanda u dobi od 18 do 30 godina. Polovica je primila pravo cjepivo, a polovica lažnu tekućinu. Svi su dobili kondome, savjete i tretman za neku seksualno prenosivu bolest, te su svakih šest mjeseci testirani na HIV. Svi inficirani dobili su besplatan tretman antiviralnim lijekovima. Sve su pratili tri godine nakon cijepljenja.

Rezultati? Od 8197 cijepljenih, nova infekcija pojavila se kod 51 osobe. Od 8198 osoba koje su primile lažnu tekućinu zarazilo se njih 74. Time je otkriveno da cjepivo snižava rizik od infekcije za 31 posto.

Prava epidemija
Da je cjepivo nužno pokazuju podaci da se svakodnevno inficira 7500 osoba širom svijeta te činjenica da je samo u 2007. od posljedica AIDS-a umrlo dva milijuna osoba.

HIV-Vaginal-Gel

Ostavi komentar