Srebrenik.NET / Zanimljivosti / Internet će ostati bez slobodnih ip adresa za 18 mjeseci

Internet će ostati bez slobodnih ip adresa za 18 mjeseci

9. septembar 2011. godine je datum kada bi na internetu mogao da se aktivira posljednji raspoloživi blok slobodnih adresa.

Svjetska informaciona mreža mogla bi da ostane bez slobodnih adresa za manje od 18 mjeseci, upozorili su danas stručnjaci.

Eksperti navode da 9. septembar 2011. godine je datum kada bi na internetu mogao da se aktivira posljednji raspoloživi blok slobodnih adresa za kompanije i pojedince, prenosi BBC.

Svaki uređaj koji se poveže na internet dobija svoju „IP“ adresu, kako bi se osiguralo da podaci stižu do prave osobe ili uređaja.

Stručnjaci kažu da će posljednja količina raspoloživih internetskih adresa biti iskorištena za oko godinu dana poslije 9. septembra 2011. godine.

Stručnjaci upozoravaju da je u toku priprema nove šeme, ali da mnoge firme i države sporo prelaze na novi sistem.

Internet je trenutno izgrađen oko četvrte verzije protokola za veb adrese, u kojem ima mjesta za oko četiri milijardi adresa. Nasljednik ovog sistema, takozvani protokol „IP v6“ ima nekoliko triliona raspoloživih adresa.

Nastavak razvoja interneta zavisi od raspoloživog broja „IP“ adresa.

Brojka od četiri milijarde bila je dovoljna tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je internet bio u povoju, ali je brz razvoj svjetske informacione mreže skoro iscrpio raspoložive kapacitete.

dnevniavaz.ba

Ostavi komentar