Srebrenik.NET / Kultura / Klokan matematički izazov u Srebreniku

Klokan matematički izazov u Srebreniku

Dana 15.3.2018. učenici naše škole učestvovali su u matematičkom takmičenju Klokan matematički izazov. Za organizaciju takmičenja bile su zadužene nastavnice matematike  Prve osnovne škole, a voditelj projekta je nastavnica razredne nastave Sabina Memić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klokan Matematičar bez granica ( Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu, ali isto tako i među roditeljima, nastavnicima i prijateljima učenika. Izazov Klokan matematičar se organizuje širom svijeta uz učešće preko 6 miliona učenika.

Izazov se organizuje svake godine, u svakoj zemlji određenog dana, u drugoj polovini trećeg i početkom četvrtog mjeseca u godini. Ovo je drugi put da se Klokan matematičar organizuje u Prvoj osnovnoj školi Srebrenik. Uobičajeno je da se izazov radi trećeg četvrtka u mjesecu martu/ožujku svake godine ali si i tu mogući izuzeci od zemlje do zemlje.