Srebrenik.NET / Aktuelno / Sud u Banjoj Luci: Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić nisu krivi

Sud u Banjoj Luci: Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić nisu krivi

Osnovni sud u Banjaluci danas je prvostepenom presudom oslobodio optužbi Sejfudina Tokića za krivično djelo izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti i Adnana Bajrića za pomaganje u izvršenju tog djela, javlja Anadolu Agency (AA).
Sudija Radmila Medaković u obrazloženju presude istakla je da krivično djelo za koje je tužilaštvo teretilo Tokića i Bajrića ne postoji u Krivičnom zakoniku RS koje je stupio na snagu u julu 2017. godine, a da na to tokom procesa nisu ukazali ni tužilaštvo ni odbrana. Naglasila je da u novom zakonu postoji drugo krivično djelo “Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”, ali se ne radi o istom krivičnom djelu i nije moguća retroaktivna primjena zakona u ovom slučaju.
Šta se kaže u optužnici
Prema optužnici banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, Tokić je bio optužen da je 22. maja 2015. godine, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao pomen za stradalih 12 banjalučkih beba, “podigao zastavu Republike BiH”.
Sudija je istakla da je od početka vođenja istrage i tokom sudskog proces segment optužnice bio da je u pitanju bila “ratna zastava Armije BiH”, a tek na posljednjem ročištu, nakon dokaznog postupka tužilaštvo je izmijenilo optužnicu i navelo “Ratna zastava Republike BiH”.
“To su potpuno različite stvari”, naglasila je Medaković.
“Očekivana odluka”
U obraćanju medijima komentarišući presudu Tokić je rekao da je u pitanju “očekivana odluka suda po montiranoj političkoj optužnici”.
“Ovo je i pobjeda za zastavu sa ljljanima, koja danas ima podršku više od tri četvrtine stanovništva BiH, zastavu koja je na referendumu 1. marta 1992. godine dobila podršku više od dvije trećine i zastava koja je bila u upotrebi kao zastava države Republike Bosne i Hercegovine sve do 1999. godine”, kazao je Tokić.
Fotoi: Anadolija

Prema njegovim riječima presuda je putokaz da “umjesto nacionalnih isključivosti moramo prihvatiti Bosnu kakva je bila prije 1000 godina u kojoj će svi biti jednakopravni bez obzira na vjersku nacionalnu i političku pripadnost”.
“Dugo je trajalo, puno je koštalo, nanijelo mi je štetu u kontekstu biznisa, sporta i drugih aktivnosti, međutim ne kajem se, opet bi, opet ću, To je moje pravo, ovo je moj grad, moja domovina”, rekao je Bajrić.
Vijest Sud u Banjoj Luci: Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić nisu krivi se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Više na Gradacac.com

Powered by WPeMatico