Srebrenik.NET / Aktuelno / Gračaničkim srednjoškolcima prvo mjesto na takmičenju iz poduzetništva

Gračaničkim srednjoškolcima prvo mjesto na takmičenju iz poduzetništva

IZVJEŠTAJ  SA TAKMIČENJA SREDNJOŠKOLACA U PREDUZETNIŠTVU
Održano je polufinalno državno takmičenje srednjoškolaca iz preduzetništva (petak) 07.04.2017. godine u Bosanskom-kulturnom centru (BKC) u Tuzli.
J. U. Mješovitu srednju školu Gračanica predstavljala su dva učenika: Dino Alić i Mirnes Mešanović, uz rukovodstvo mentora doc. dr. Huseina Mehmedovića.
Poslovna ideja s kojom su se predstavili naši učenici je proizvodnja šadrvana i kućica za kućne ljubimce.
Sa ovom poslovnom idejom na polufinalnom državnom takmičenju naši učenici su zauzeli PRVO MJESTO čime smo se direktno plasirali na finalno takmičenje iz preduzetništva koje će  se održati (18-19. 04. 2017.) u Sarajevu.
Četiri najbolje poslovne ideje sa finalnog takmičenja će da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom takmičenju srednjoškolaca iz preduzetništva zemalja Zapadnog Balkana koje će se održati (22-24. 04. 2017.) u Beogradu.
Business Challenge je najveće državno takmičenje za srednjoškolce u preduzetništvu u Bosni i Hercegovini kojeg organizuje MUNJA (inkubator društvenih inovacija iz Sarajeva sa partnerima), uz pokroviteljstvo Federalnog Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva razvoja i preduzetništva Tuzlanskog kantona.
Business Challenge se realizuje po međunarodnoj metodologiji globalne mreže „Junior Achievement“, najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i preduzetništva koje djeluje u 113 zemalja.
U okviru takmičenja učenici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak koji dobivaju od stručnjaka i menadžera. Najbolji timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadatog poslovnog problema i prezentuju ga stručnom žiriju i pred ostalim učesnicima.
Kroz Business Challenge učenici razvijaju svijest o biznisu i preduzetništvu, kao vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje.

Powered by WPeMatico