Tvrđava Gradina Srebrenik

Žene koje su operirale rak dojke u panici jer u apotekama nema lijeka “citofen”

Iz “Bosnalijeka” kažu da ga više ne proizvode jer nije isplativ. Nadležni tvrde da postoje zamjenski lijekovi, a u apotekama ih nema

Žene iz Kantona Sarajevo, ali i iz drugih krajeva BiH, koje su nakon operacije raka dojke bile na terapiji  “citofenom” (tamoxifen), proizvođača “Bosnalijek”, u velikoj su brizi jer u apotekama uopće nema tog lijeka.

Neprihvatljiva cijena

Strah je još veći zato što terapiju, koja traje pet godina, ne bi smjele prekidati.Za naš list tvrde da zamjene nema, a to im je rečeno u apotekama uz pojašnjenje da je “Bosnalijek” držao monopol na bh. tržištu kada je u pitanju ovaj lijek.

Zinaida Babović iz pres-službe “Bosnalijeka” kazala je za naš list da ova kompanija više ne proizvodi “citofen” jer nema ekonomske računice!

 – Zavod nam je ponudio cijenu za “citofen”, koji je i citostatik, ali ona nije bila prihvatljiva za “Bosnalijek”. Zato smo ga prestali proizvoditi. Međutim, prema registru lijekova koji je objavila državna Agencija za lijekove za 2010. godinu, postoje četiri druge kompanije koje nude paralelne lijekove – navela je Babović.

Nataša Grubiša, direktorica državne Agencije za lijekove, kaže da u BiH ima ovog lijeka od drugih proizvođača i pod drugim nazivom. U BiH je registrovan pod imenom “novaldex” proizvođača Astra Zeneca, “tamoxifen” Remedike, “tamoxifen”  proizvođača Ebeve, “tamoxifen” od Pliva lachema.

 – Ako “citofena” definitivno nema, proizvođač bi trebao da obavijesti Zavod zdravstvenog osiguranja, a oni bi trebali na listu staviti drugi lijek kako ne bi žene prekidale terapiju. To je već odnos između Zavoda i proizvođača- kaže Grubiša.

Refundacija novca

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Mahmut Đapo kaže da oni koji su koristili “citofen”, a da bi nastavili terapiju, uz dogovor sa ljekarom treba da u apotekama kupe lijek drugog proizvođača, a Zavod će im refundirati novac. Đapo je kazao da će sa drugim proizvođačem dogovoriti da se ovaj lijek nađe na pozitivnoj listi.   

Iako nadležni tvrde da zamjenskih lijekova za “citofen” ima u BiH, u više apoteka (privatnih i državnih) u Sarajevskom kantonu rečeno nam je da to nije tačno.

– Nemamo ih niti smo ih ikad imali. Žene koje nam traže “citofen” upućujemo njihovim ljekarima na dogovor jer su i oni upoznati sa ovim problemom- rečeno nam je u jednoj od “Apoteka Sarajevo”.

Ogorčene pacijentice

Inače, “citofen” se nalazi na pozitivnoj listi A lijekova koje finansira Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Pacijentice su ga dobijale besplatno na recept. One su ogorčene činjenicom što na vrijeme nije riješen problem sa ovim lijekom već su dovedene u situaciju da se moraju same snaći za nastavak terapije.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši