Srebrenik.NET / Vijesti / Vulkanska prašina stiže i do nas, moguća žuta kiša

Vulkanska prašina stiže i do nas, moguća žuta kiša

“Kada je riječ o ovom valu kiše, s obzirom da je došao sa zapada, on ne donosi sa sobom vulkansku prašinu. Međutim, kada ovaj val kiše prođe prođe, a kiša već polako prestaje, iza njega do nas stiže vulkanski oblak. U početku će biti veoma mala koncentracija, no sutra u toku dana se može očekivati veća koncentracija prašine. Uglavnom, to neće biti opasno, s obzirom da je oblak na visini”, kazao je Majstorović.

Međutim, čestice prašine će na tlo stići s kišom koja nam predstoji.

“Ako bude padavina to će biti žuta kiša. Također zbog sumpordioksida u oblaku moguće je da kiša bude kiselija”, naglasio je klimatolog Majstorović.

Izmjene u aviosaobraćaju su moguće

Zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine od jutros je u potpunosti otvoren. Tokom dana se očekuju letovi za Istanbul, Beč i Ljubljanu.

“Zračni prostor iznad Bosne i Hercegovine je otvoren. Međutim, kao što je poznato, brojni aerodromi diljem sjeverne i zapadne Evrope su zatvoreni, te nemamo dolazaka. Pratimo meteorološku situaciju i moguće su izmjene”, kazala je za Sarajevo-x.com Edita Sulejmanović, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Opasnost za osobe koje boluju od astme

Oblak prašine i pepela koji se kreće nakon erupcije vulkana na Islandu predstavlja opasnost za hronične plućne bolesnike, istakla je za Sarajevo-x.com Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Osobe sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kao što su astma, emfizema ili bronhitis, osjetljiviji su na ovu pojavu ukoliko je pepeo jače koncentrisan u nižim slojevima atmosfere.
(Sarajevo-x.com)

Ostavi komentar