Vučić: Republika Srpska nije izmišljeno ime, već ustavna kategorija BiH

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako Republika Srpska nije neko izmišljeno ime, već dejtonska i ustavna kategorija BiH.

Ocijenio je kako najnovije izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika po tom pitanju shvaća kao njegovu želju da kaže da niko ne može i nema pravo da mijenja ime RS, prenosi Tanjug.

Komentirajući Dodikovu izjavu za “Politiku” kako će se zalagati da, ako bude došlo do promjene imena RS, to bude “Republika Srpska – Zapadna Srbija”, Vučić je rekao da nije pročitao taj intervju, ali da razumije da Dodik želi da kaže da niko ne može i nema pravo da mijenja ime RS.

“Ime koje je ustavom zagarantirano i za koje se narod borio i koje je dejtonska kategorija. Dakle, RS nije neko izmišljeno ime, to je daytonska i ustavna kategorija BiH. Tako da sam siguran da je RS bila i da će RS i ostati”, kazao je Vučić.

The post Vučić: Republika Srpska nije izmišljeno ime, već ustavna kategorija BiH appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]