Srebrenik.NET / Vijesti / Stroge kontrole na granici: Za dan boravka u EU građanima BiH tražit će i do 150 eura

Stroge kontrole na granici: Za dan boravka u EU građanima BiH tražit će i do 150 eura

Ako građani BiH ne budu imali vaučer turističke agencije kojim garantiraju da imaju plaćen hotelski smještaj, ili garantno pismo kojim potvrđuju da će boraviti kod rodbine, pri ulasku u pojedine zemlje Evropske unije od njih će se tražiti da pokažu i do 150 eura u kešu za svaki planirani dan boravka.

Ponijeti keš

Zoran Bibanović, predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH, objašnjava na šta građani BiH trebaju obratiti pažnju kada od 15. decembra budu putovali bez viza.

– Posjedovanje novca najvjerovatnije će tražiti Slovenci i Mađari, dakle već na granicama Evropske unije, s tim da to ne može biti novac na kartici, već gotovina. Pretpostavljamo da će ta rigoroznija kontrola trajati prvih nekoliko mjeseci od primjene bezviznog režima, tako da putnicima preporučujemo da ipak uzmu vaučer agencije ili pripreme garantno pismo – kaže Bibanović.

Također, građane savjetuje da pri ulasku u zemlje EU imaju strpljenja te kaže da se putnici ne trebaju iznenaditi ako ih granični službenici, koji imaju i pravo vraćanja s granice, budu dodatno ispitivali o tome gdje i zašto putuju.

Povećan interes

Inače, Bibanović tvrdi da je povećano interesiranje građana BiH za putovanja posredstvom agencija.

Na sarajevskoj autobuskoj stanici kazali su nam da je znatno veći broj onih koji za period poslije 15. decembra rezerviraju karte, pogotovo na linijama za Njemačku i Holandiju.

Do jučer u 13 sati, 405.295 građana naše zemlje dobilo je biometrijske pasoše.

3 comments

  1. Bolji je bio onaj “bezizlazni” režim 😀

  2. Jeli ovakvo zajebavanje ima Hrvatska i Srbija ili smao Bosna i Hercegovina koja budalastina. Izgleda bit ce bolje opet da trazimo vizu

  3. Opet nevolje;ako je dozvoljen boravak 90 dana i iskreno, na granici, dam izjavu, da ću kod djece biti 3 mj,onda treba da pokažem 13500e ili garantno pismo.

Ostavi komentar