Srebrenik.NET / Vijesti / Sniježne padavine od polovine decembra

Sniježne padavine od polovine decembra

Prema statističkim podacima Federalnog meteorološkog zavoda vrijeme će u prvoj polovini decembra biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, dok se u drugoj polovini mjeseca očekuju znatno niže temperature i prve pahulje.

 Srednja godišnja temperatura za Tuzlu je oko deset stepeni Celzijusa. U narednom periodu očekuje nas blagi pad temperatura, te dosta veća količina padavina. Sredinom ovog mjeseca možemo očekivati i snijeg. Prosječna temperatura za Tuzlu u decembru će iznositi 0,9 stepeni Celzijusa.

”Vrijeme prema ovim pokazateljima u decembur će biti dosta promijenjljivo. Tako da nešto hladnije vrije očekujemo sredinom ovoga mjeseca, kada očekujemo i najveću količinu padavina od ukupno predviđenih za ovaj mjesec, tako da tada očekujemo i ozbiljnije prve sniježne padavina”, rekao je Dženan Zulum, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Prema prognozama, u Tuzli je januar najhladniji mjesec sa prosječnom temperaturom od 0 stepeni, dok je najtopliji juli sa oko 25 stepeni Celzijusa. Ukupna suma padavina za decembar bi trebala biti ispod višegodišnjeg prosjeka, ističu iz Federalnog meteorološkog zavoda.

”U Sarajevu je to na primjer 85 litara po metru kvadratnom, količina padavina u Tuzli iznosi 72 litra po metru kvadratnom, dok je u Gradačcu 64 litra”, istakao je Zulum.

U naredna dva do tri dana slijede blage padavine, koje će tokom sutrašnjeg dana uslijed pada temperatura na planinama i višim područjima preći u snijeg. Temperatura zraka kretat će se od minus jedan do šest stepeni. S obzirom na pad temperatura, biometeorološka prognoza će biti nepovoljna i većina građana bi se mogla osjećati lošije.

 

(RTV Slon)

Ostavi komentar