Srebrenik.NET / Aktuelno / SAD obilježava 11 godina od 11. septembra

SAD obilježava 11 godina od 11. septembra

SAD će danas obilježiti 11 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001, u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Iz kula bliznakinja u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo da napusti zgrade prije nego što su se urušile. U rušenju bliznakinja poginula su i 343 vatrogasca dok su pokušavala da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade. Akcija 19 pripadnika Al kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu. Treći avion je udario u Pentagon, a četvrti se srušio u Pensilvaniji. Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sječenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Glavna ceremonija biće u Njujorku, i na njoj prvi put neće govoriti niko od političara, prenose američki mediji. Tokom podsjećanja na događaje od prije 11 godina učesnicima, okupljenim na Graund Ziro, mjestu gdje su se nalazile “bliznakinje”, biće pročitana imena svake pojedinačne žrtve tog dana. Ceremonija će početi minutom šutnje u 8.46, tačno kada je prvi avion udario u Svjetski trgovinski centar (STC).

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je tokom vikenda građane Sjedinjenih Država da odaju počast pripadnicima službi bezbjednosti koji se brinu o zaštiti zemlje u posljednjih 11 godina, od napada 11. septembra 2001. Obama je u redovnom radijskom obraćanju naciji pohvalio pripadnike policije i vojske, za koje je kazao da svakodnevno rizikuju svoje živote za bezbjednost Amerike.

“Oni služe svojoj zemlji i podnose žrtvu, ponekad daleko od kuće, da bi njihova otadžbina bila sigurna”, rekao je predsjednik SAD i istakao da, zahvaljući američkim obavještajnim službama, Osama bin Laden više nikada neće prijetiti Americi.

Glavni planer napada od 11. septembra 2001. Kalid Šeik Muhamed uhapšen je 1. marta 2003. godine u Pakistanu. On je u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin i trenutno mu sudi američki vojni sud. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu smrtna kazna.

Ostavi komentar