Centar za autizam Tuzla i dalje čeka na gradnju: Najviše ispaštaju djeca i njihovi roditelji

Načelnik Živinica Samir Kamenjaković prošle sedmice je u svom kabinetu ugostio predsjednika Udruženja roditelja djece i osoba sa autizmom Mehu Sadiković i zamjenika ministrice Ministarstva za rad i socijalnu politiku i povratak TK Nurdina Muhamedbegović te im uručio ček u iznosu od 10.000,00 KM za sufinansiranje izgradnje “Centra za autizam u Tuzli”.

Elaborat o opravdanosti postojanja Centra jednoglasno je usvojen u Skupštini TK 2011.godine, te je donesena odluka da se u njegovu izgradnju moraju uključiti sve općine na području Tuzlanskog kantona. Ipak, do toga nije došlo.

Obzirom da se to duži niz godina ne realizuje, smatrao sam da trebamo mi iz lokalne zajednice, s obzirom da imamo potpisane i sporazume sa Centrom za autizam, da pomognemo i damo inicijativu i ohrabrimo i druge lokalne zajednice da učestvuju u ovakvim vrstama donacija. Smatram ukoliko svi budemo pomalo dali, da će se Centar u potpunosti završiti, kazao je za Radio Kameleon Kamenjaković.

On je dodao kako je važnost Centra nemjerljiva obzirom da imamo veliku populaciju stanovništva koja ima ovakve i slične probleme.

Mislim da je društvena zajednica odgovorna prema ovoj populaciji stanovništva jer će ovaj Centar pomoći, ne samo izliječenju, već i dobroj rehabilitaciji kako pacijenata, tako i roditelja koji se brinu o toj djeci, istakao je Kamenjaković.

Gospodin Sadiković je zahvalan općini Živinice što se javno i transparentno uključila u ovaj projekat. Objasnio je kako je Udruženja roditelja djece – osoba sa autizmom (URDOSA) vršilo pritisak na općine koje gravitiraju na području TK. Sedam općina se odazvalo pozivu finansiranja završetka gradnje Centra za autizam Tuzla.

Do danas imamo skupljenih 400 000 KM, nedostaju još neka sredstva u iznosu od 150 000 KM. Neće ona biti ta krajnja sredstva jer prilikom otvaranja tendera ponuđivači će davati sigurno i nešto manje cijene u odnosu na taj iznos, tako da bi to moglo biti u nekakvih 520 000 KM, dodao je Sadiković.

Prema njegovim riječima, gradnja Centra bi trebala krenuti u mjesecu julu ili augustu, tako da bi do mjeseca oktobra, eventualno novembra, bio završen. Samo otvaranje Centra i osnivanje javne ustanove moralo bi sačekati do aprila naredne godine.

Ja sam sad optimista da bi Centar zaista mogao biti otvoren i stavljen u rad narednog aprila. Pozivamo sve općine koje se do danas nisu odazvale, iako su im upućeni zahtjevi i od strane Udruženja i od strane Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak, da se zaista uključe. Ovo je velika stvar za čitavu BiH jer će to biti prvi Centar za autizam u našoj državi koji će spašavati kako djecu – osobe sa autizmom, tako i njihove roditelje, istakao je Sadiković.

Naglasio je kako je glavni krivac za dosadašnje stanje i odlaganje početka gradnje Centra Vlada TK. Godinama se tapka u mjestu, a ispaštaju – upravo djeca i njihovi roditelji.

Skupština je 2012. godine donijela odluku da Vlada TK mora izgraditi Centar i osnovati javnu ustanovu. Ljudi koji se bave politikom moraju rješavati probleme, a ne rješavati svoje finansijsko stanje: da njima bude lijepo, a drugi da stradaju. Nadam se da će se uspostavom nove Vlade, rješavati ovaj, ali i ostali problemi, zaključio je Sadiković za Radio Kameleon.

The post Centar za autizam Tuzla i dalje čeka na gradnju: Najviše ispaštaju djeca i njihovi roditelji appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]