Srebrenik.NET / Aktuelno / VANREDNO SAOPŠTENJE: Stanje na području Općine Srebrenik

VANREDNO SAOPŠTENJE: Stanje na području Općine Srebrenik

“Centralni dio područja Općine Srebrenik tokom noći pogodilo je jako kišno nevrijeme, a posebno naselja Centar I, NN Kiseljak, NN Polje, Ćojluk, D. Srebrenik. Kao posljedica toga, površinske vode su zalile donje dijelove nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u navedenim naseljima.

Veće količine posipnog materijala sa makadamskih puteva odnosno bankina su se akumulirale na lokalnim cestama. Tokom noći Operativni centar Civilne zaštite je prikupljao, obrađivao i prosljeđivao informacije od značaja za zaštitu od poplava. Tokom noći Općinski štab Civilne zaštite je djelovao i usmjeravao aktivnosti raspoloživih snaga Civilne zaštite. Formirana su dva tima sa pumpama pa su vršene intervencije ispumpavanja vode od strane Profesionalne vatrogasne jedinice. Volonteri Gorske službe spašavanja su tokom noći pružali pomoć građanima iz svog domena.

U momentu ovakvih vrsta intervencija došlo je do požara u centru grada, na ugostiteljskom objektu, motel “Gradina”-Gradska kafana, ali je pravovremenom intervencijom vatrogasne jedinice i policije požar u periodu od 00:45h do 04:00h stavljen pod kontrolu, čime se spriječila ogromna materijalna šteta.

U jutarnjim satima pojavilo se klizište u naselju kiseljak gdje je došlo do obrušavanja potpornog zida s tendencijom širenja prema jednom stambenom objektu. Stručni timovi Općinskog štaba Civilne zaštite su na terenu kako bi se na osnovu informacija sa terena procjenjivalo stanje i pravci djelovanja.

Trenutne aktivnosti:
– JKP “9. septembar” trenutno izvodi radove čišćenja ulice Maršala Tita,
– Magistralni put M1.8. čisti firma “Jata”,
– PVJ Srebrenik vrši ispumpavanje vode u naselju Kiseljak.

Obzirom da se očekuju obilnije padavine i tokom današnjeg dana, Općinski štab Civilne zaštite će i dalje pratiti stanje na terenu, procjenjivati i vršiti pravovremene intervencije” – navodi se u saopštenju Općinskog štaba Civilne zaštite.