Srebrenik.NET / Vijesti / OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA STRADANJA DEVET SARAJLIJA U ULICI ŽRTAVA FAŠIZMA

OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA STRADANJA DEVET SARAJLIJA U ULICI ŽRTAVA FAŠIZMA

Na mjesto masakra u ulici Žrtava fašizma u naselju Otoka, u znak sjećanja na ubijene sugrađane delegacija Kantona Sarajevo položila je cvijeće.

 

Na ovo mjesto, prije 26 godina, s agresorskih položaja iz Nedžarića ispaljene su tri granate od čijeg je eksplozivnog dejstva smrtno stradalo devet, a teže i lakše ranjeno 38.

AA

Samo dan ranije, s istih položaja neprijateljske vojske, ispaljeni su projektili koji su ubili učiteljicu Fatimu Gunić i troje njenih učenika tokom održavanja nastave na Alipašinom polju. Ali, kako je istaknuto ovom prilikom, ti kobni 9. i 10. novembar 1993. godine nisu bili iznimka, jer su agresori tokom cijelog perioda opsade Sarajeva sistematski ubijali djecu i civile Sarajeva.

AA

Zbog svega toga, i danas je naglašeno kako su se svi prisutni na ovom mjestu okupili radi ubijenih sugrađana i to će činiti i narednih godina, s namjerom da svi zajedno opominju kako se ovakvo zlo više nikada i nikome ne bi ponovilo, javlja Anadolija.

U ovom masakru živote su izgubili: Elma Geko, Slavojka Govedarica, Semir Haseta, Amina Hećo, Ajdin Hodžić, Ibrahim Huskić, Vinko Lončar, Silvijo Mačorović i Božidar Šuka.

Na mjesto njihove pogibije cvijeće su položile i porodice i rodbina ubijenih, delegacija općine Novi Grad, predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine i Unije civilnih žrtava rata KS, članovi Inicijative mladih za ljudska prava te učenici i nastavno osoblje OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Izvor:Hayat.ba

The post OBILJEŽENA 26. GODIŠNJICA STRADANJA DEVET SARAJLIJA U ULICI ŽRTAVA FAŠIZMA appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico