Srebrenik.NET / Srebrenik / Na Lipicima održan Međunarodni omladinski kamp Crvenog krsta Srebrenik

Na Lipicima održan Međunarodni omladinski kamp Crvenog krsta Srebrenik

Ispraćajem gostiju završen je šesti po redu Međunarodni kamp mladih Crvenog krsta Srebrenik, u kojem je u proteklih šest dana učestvovalo oko 40 volontera iz Beograda, Kragujevca, Sombora, Banovića, Lukavca, Živinica, Kiseljaka, Sarajeva i Tuzle. Kamp je prevashodno bio posvećen katastrofalnim poplavama koje su 2014. godine u dva navrata zahvatile i područje ove općine.

Kako bi se mladi volonteri osposobili za pružanje adekvatnog odgovora u slučaju novih poplava, u sklopu kampa organizirano je više edukativnih radionica i pokaznih vježbi. Održan je i adrenalinski park u sklopu kojeg su pripadnici

 

Profesionalne vatrogasne jedinice i Gorske službe spašavanja Srebrenik mlade volontere educirali o tehnikama spašavanja ugroženih osoba u slučaju elementarnih nepogoda. Održano je i niz vježbi iz pružanja prve pomoći povrijeđenima u saobraćajnim i drugim nesrećama, a šestodnevni boravak u kampu iskorišten je i za međusobno upoznavanje i druženje u prirodnom ambijentu na loklaitetu „Lipici“ na samom vrhu planine Majevice. Organizaciju šestog po redu Međunarodnog kampa mladih finansijski je podržala međunarodna nevladina organizacija „World vision“.