Srebrenik.NET / Vijesti / Makedonija se od sada zove Republika Sjeverna Makedonija

Makedonija se od sada zove Republika Sjeverna Makedonija

Ispred Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata

Makedonski parlament je dvotrećinskom većinom glasova odobrio ustavnu promjenu kojom se ime zemlje mijenja u Republika Sjeverna Makedonija, javlja Anadolu Agency.

Makedonija će se nakon ove izmjene odsad zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Zastupnici VMRO-DPMNE-a nisu prisustvovali glasanju, kako je u četvrtak i najavio čelnik ove stranke Hristijan Mickovski, jer smatraju da promjenom imena države aktuelna vlast briše makedonski identitet.

Ispred Sobranja u trenutku izglasavanja ustavnih izmena bilo je nekoliko stotina demonstranata.

Sjednica je odlagana prethodna dva dana zbog amandmana albanske opozicione partije BESA kojim je zahtijevano da se obriše riječ “makedonsko” u dijelu državljanstva kod etničkih Albanaca.

Ipak, danas popodne je postignut sporazum između makedonske vlade i zastupnika iz redova BESA-e da u dijelu državljanstva kod Albanaca na makedonskom jeziku stoji “makedonsko”, na albanskom, u prevodu, “iz Makedonije”, a na engleskom “macedonian”.

Odluka o promjeni ustavnog imena Makedonije je bila posljednji uslov Grčke na putu Makedonije ka članstvu u NATO-u i otpočinjanju pregovora s Europskom unijom.

Prespanski sporazum u potpunosti će stupiti na snagu nakon njegove ratifikacije u grčkom parlamentu i nakon ratifikacije protokola o učlanjenju Makedonije u NATO, također u parlamentu Grčke.

Ovom odlukom Sobranja okončan je 27-godišnji spor između Makedonije i Grčke, koji je nastao od sticanja makedonske nezavisnosti.

The post Makedonija se od sada zove Republika Sjeverna Makedonija appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico