Srebrenik.NET / Aktuelno / ”Stub srama” na brdu iznad Potočara u Srebrenici

”Stub srama” na brdu iznad Potočara u Srebrenici

UN Stub Srama Srebrenica

Petnaestu godišnjicu genocida u zaštićenoj enklavi Srebrenici, obilježit će i početak izgradnje skulpture simbolično nazvane ”stub srama”, na brdu iznad Memorijalnog kompleksa i bivše fabrike akumulatora gdje su bili zatočeni stanovnici Srebrenice i Žepe prije masovnih ubistava. Divovska spomen skulptura će biti sagrađena od od 16.744 cipela, koje predstavljaju 8.372 žrtava, a simbolizovat će aroganciju Ujedinjenih nacija. O njenom mjestu odlučit će majke Srebrenice, kao i o listi imena zapadnih političara i generala koja će biti ispisana na njemu. ”Stub srama” trebao bi biti postavljen u Potočarima u maju naredne godine.
“Stub srama” će poslužiti kao metafora za golemu izdaju Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, i kao upozorenje svim budućim saradnicima ove svjetske organizacije”, kaže Philipp Ruch, idejni tvorac projekta i prvi čovjek Centra ”Political Beauty” iz Berlina. “Gledajući na svjetskoj razini, premalo se uopšte u ovih 15 godina govorilo o tome što je Organizaciji Ujedinjenih nacija dopušteno da ne odreaguje i ne spriječi genocid u Bosni i Hercegovini.”

Dva slova U i N široka više od 12 metara i visoka više od 8 metara u svojoj će rešetkastoj čeličnoj unutrašnjosti sadržavati onoliko pari starih cipela, koliko je zvanično žrtava genocida.

Srebreničke majke prikupljaju cipele žrtava

Članice četiri srebrenička udruženja žena, svesrdno su podržale ovu ideju i prikupljaju cipele, među kojima će biti i sve one pronađene u masovnim grobnicama širom Podrinja. Obuća će biti konzervirana u hermetički zatvorenim paketima od pleksiglasa koja metaforično predstavljaju „izgorjele elemente“ kako stvaraju tri rupe u spomeniku. Centar za političku ljepotu iz Berlina i preživjele Srebreničane povezalo je Društvo za ugrožene narode BiH.

Povratnica u Srebrenicu Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja ”Srebreničke majke”, kaže da će ovaj spomenik biti opomena ljudima koji budu dolazili u Potočare, te podsjetnik na krivca za tako stravična događanja u zoni koju je štitio UN. ”Dat će to novu sliku cijelom Kompleksu u kojemu su ukopane žrtve genocida”, kaže ona.

Fazila Efendić, povratnica koja danas, zbog genocida, u Potočarima živi sama i koja je zahvaljujući pomoći nevladinih organizacija započela privatni posao u maloj suvenirnici nasuprot Memorijalnom kompleksu kaže da je narod Njemačke još jedanput pokazao svoje saosjećanje sa Bosanskom tragedijom. Prvi put je to osjetila kada su je 1996. godine kao prognanicu prihvatili baš u Njemačkoj. Smatra da je ”Stub srama” prilika da se genocid aktuelizira, ne samo na petnaestogodišnjicu, nego i sve dok UN spomenik bude svjedočio o tome.

”Stub srama” na izložbama u Haagu i Berlinu

Philipp Ruch, politički filozof i aktivista Centra za političku ljepotu, nekoliko puta je boravio u Srebrenici, te organizovao protestna podsjećanja 11. jula na Berlinskom trgu. On kaže: ”Šest hiljada preživjelih žrtava genocida tuže Ujedinjene nacije, a niko u Glavnom štabu u New York-u ni ne pomišlja da se pojavi u sudnici. To nije ispravno. Ako se UN-u ne može suditi pravno, sudit ćemo mu onda na drugi način. Ujedinjene nacije su nevjerovatno arogantne prema preživjelima. ‘Stub srama’ je odgovor na tu aroganciju.”

Cipele žrtava genocida koje će do sredine narednog mjeseca prikupljati Srebreničani, bit će dio svojevrstne izložbe koju će Centar za političku ljepotu organizovati 1. jula u Haag-u, a zatim i u Berlinu 11. jula ove godine.

http://www.pillarofshame.eu/

One comment

Ostavi komentar