Srebrenik.NET / Aktuelno / Pola miliona maraka biti će potrošeno u Dubokom Potoku na …

Pola miliona maraka biti će potrošeno u Dubokom Potoku na …

…. OBNOVU OSNOVNE ŠKOLE !

Osnovna škola u Dubokom Potoku se obnavlja i ovo je zasluga direktora ove obrazovne ustanove Edisa Bajrektarevića. Napravili smo kratak intervju sa direktorom Bajrektarevićem.Edis-Bajrektarevic

Gosp. Bajrektarević direktor ste Osnovne škole od Oktobra 2012-e godine i za ove dvije godine vidimo dosta se uradilo, navedite nam neke stvari koje su odrađene ?

-Da, na poziciji direktora Osnovne škole sam od 25 Oktobra 2012. godine. Imamo školsku zgradu koja već ima preko 35 godina i koju vrijeme nije pazilo, te sam tražio načine da obnovimo učionice i fiskulturnu salu. U ovih manje od 24 mjeseca smo popravili krov fiskulturne sale. Podove u učionicama smo takođe zamijenili a u fiskulturnoj sali smo uspjeli da zamijenimo i parket. Od ove godine je i jedan manji dio stolarije zamijenjen a preko ljeta je renoviran i WC.

Šta je sa područnim skolama ?

Osim centralne škole ima i 4 područne škole i sve su u relativno dobrom stanju. Moram reći da zbog poplava ove godine imamo blizu škole u Cagam sjelinu gdje postoji potencijalna opasnost od pojave klizišta i potrebna je hitna izgradnja potpornog zida aplicirali smo na razne projekte za taj zahvat i očekujemo ove godine rješenje tog dugoročnog problema a u slučaju klizišta imamo pripremljen alternativni smještaj za tu djecu.

Osnovna Skola Cage

Kako ste došli do ovog projekta obnove Osnovne škole i kada počinje realizacija projekta ?

Do projekta smo došli tako što smo aplicirali na Javni poziv UNDP-a i izabrani smo mi i još par drugih osnovnih škola u BiH a početak radova predviđen je za kraj Decembra.

Nakon nekoliko realizovanih projekata u OŠ Duboki Potok od kojih treba istaći zamjenu i renoviranje parketa u sportskoj sali kao i zamjenu podne površine u učionicama, toj školi je odobren još jedan projekat.

Na Javni poziv „Utopljavanja i uštede energije“ koji je raspisan prošle godine od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) javio se veliki broj škola, ustanova i drugih objekata. Nakon detaljne analize, praćenja i komunikacije izabrane su tri škole a među njima i Osnovna škola Duboki Potok.

Radi se o generacijskom projektu. Zbog veličine objekta procijenjeno je da će ukupna vrijednost preći cifru od pola miliona KM. To je u ovakvoj finansijskoj situaciji nešto što je bilo nezamislivo. Drago nam je što smo u jakoj konkurenciji baš mi izabrani ali realno trenutno stanje fasade i stolarije je veoma loše. Mi već dugo vremena apliciramo na različite projekte ali ovo što ćemo dobiti je iznad svih očekivanja. Osim uštede energije ovaj projekat treba da ima doprinos u smanjenju emisije štetnih gasova što mu daje i njegovu ekološku opravdanost.

Link ka UNDP programu: http://www.ba.undp.org/content/bosnia_and_herzegovina/en/home.html

Šta treba još uraditi ove godine ?

Imali smo velikih problema sa poplavama i potrebna je također hitna intervencija proširenja odvodnog sistema oko škole na čemu radimo kako bi spremni dočekali jesenje kiše.

osnovna-skola-duboki-potok-2

Hvala gosp. Bajrektareviću i sve najbolje u radu Osnovne škole Duboki Potok.
S postovanjem,
Begzudin Omerovic