Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Google najskuplji svjetski brend vrijedan 114,3 milijardi dolara

Google najskuplji svjetski brend vrijedan 114,3 milijardi dolara

Google je četvrti puta zaredom osvojio poziciju najvrednije svjetske robne marke, usprkos tome što ta američka kompanija postoji tek 12 godina, objavila je istraživačka tvrtka Milward Brown Optimor. Najvrednija robna marka na svijetu je internet pretraživač Google, čija je vrijednost oko 114,3 milijardi dolara, objavila je međunarodna istraživačka kompanija Milward Brown Optimor, piše Banka.hr.

Prema rang ljestvici Brands top 100, cijena sto najvrednijih robnih marki na svijetu se povećala ove godine, usprkos financijskoj krizi, na rekordnih dva bilijuna dolara.

Na rang listi među prvih deset dominira čak šest tehnoloških tvrtki, pri čemu je drugo mjesto pripalo robnoj marki IBM (sa vrijednošću od oko 86,4 milijarde dolara), a treće proizvođaču kompjutora Apple (83,15 milijardi).

Iz tradicionalno vodeće trojke ispao je američki informatički gigant Microsoft i to na četvrto mjesto sa procijenjenom vrijednošću robne marke od 76,34 milijarde dolara.

Google je vodeću poziciju osvojio već četvrti puta, usprkos tome što ta američka kompanija postoji tek 12 godina. Pritom je njegova vrijednost ove godine porasla za 14 posto te je ostavio daleko iza sebe tradicionalne top brendove poput Coca Cole, koja je zauzela peto mjesto s vrijednošću od oko 68 milijardi dolara, ili šestoplasirani McDonald´s.

Sedma najskuplja robna marka je Marlboro, slijedi kineska telekomunikacijska kompanija China Mobile, a deveti je američki General Electric.

Britanski mobilni operater Vodafone, čija je vrijednost procijenjena na 44,4 milijarde dolara, je na spomenutoj ljestvici zauzeo deseto mjesto, čime je osvojio status najvrednijeg europskog brenda.

Kriza koja je značajno pogodila automobilsku industriju utjecala je i na vrednovanje marki vozila, čija je vrijednost u prosjeku pala za 15 posto. Pritom je najveći pad, među 10 najskupljih autobrendova, imao njemački Porsche, tradicionalni simbol luksuza.

S rang liste ispalo je 11 poznatih robnih marki, među kojima je i lanac brze hrane KFC, švedski trgovac namještajem Ikea, zatim kompanija DHL, kao i internet portal Yahoo.

S druge strane na ljestvicu je uvršten najveći kineski internet pretraživač Baidu s rastom od 62 posto na 9,4 milijardi dolara, a među najvrednijih 100 robnih marki ušao je i prvi indijski brend – banka ICICI.

Među elitu se vratio i južnokorejski Samsung s procijenjenom vrijednošću robne marke na gotovo 11,4 milijardi dolara. Ta kompanija je ostvarila i najveći rast vrijednosti brenda od čak 80 posto.

Najveći pad vrijednosti robne marke (za 58 posto na godišnjoj razini) imala je finska Nokia koja sada vrijedi 14,87 milijardi dolara.

Financijsko vrednovanje brendova, prema kompaniji Milward Brown, rezultat je kombinacije financijske vrijednosti robne marke i marketinškog istraživanja njihovih potrošača i klijenata.

Milward Brown koji ima 178 kancelarija u 51 državi, za rangiranje koristi ne samo vlastita istraživanja, već i podatke kompanija Bloomberg i Datamonitor.

Izvor: Biznis.ba

Ostavi komentar