Srebrenik.NETwork

Protesti u BiH? Policija vrši informativne razgovore

Dževad Osmanović iz mjesta Bjelave kod Srebrenika dospio je na naslovne strane bosanskohercegovačkih, ali i regionalnih medija prije nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora u BiH.

On je tada ispred svoje kuće postavio natpis sa upozorenjem svim političkim subjektima na izborima da ne ulaze na njegov posjed jer će u protivnom biti fizički napadnuti.

Međutim, Dževad je policijskim organima poznat kao i jedan od suosnivača neformalne grupe građana “Srebrenik je naš” koja je djelovala i za vrijeme velikih februarskih protesta u Tuzli prije tri godine.

Tim povodom policija je posjetila Osmanovića na kućnoj adresi kako bi se informisala da li se planiraju novi protesti.

Došli su, kao i pred svake proteste da se informišu. Jučer su samo bili kod mene. Došli su navečer, što je loše, jer to vidi komšiluk i roditelji pa se uplaše. Raspituju se je li nešto organizovano, plaše se od novih protesta“, rekao je Osmanović za N1 te dodaje da policajci nisu došli samoinicijativno i slučajno.

On dodaje da postoji pritisak i da policajci posjete njega, ali i Sulejmana Fejzića i Fadila Durana pred proteste u bilo kojem dijelu BiH.

Smatraju nas organizatorima… Ali ja više ne vidim razlog protestvovanja zbog ovog naroda. Kada se razgovara svi samo što ne plaču, a kada se spomenu protesti, onda svi nešto čekaju“, govori Osmanović.

On je istakao da će se okupiti sutra ispred Vlade u Tuzli na godišnjicu februarskih protesta, a ima informacije da će im se pridružiti članovi Sindikata i drugih neformalnih grupa sa područja Tuzlanskog kantona.

Broj bi trebao biti solidan kako bi obilježili godišnjicu.

Izvor: N1

Dževad ističe da bi se uskoro mogli organizovati i mnogo masovniji protesti, jer je stanje u državi veoma loše.

U MUP-u Tuzlanskog kantona kazali su da je formiran štab koji je bio zadužen da obavi razgovore sa organizatorima protesta s obzirom da je Sindikat solidarnosti podnio zahtjev za okupljanje ispred zgrade Vlade povodom obilježavanja godišnjice protesta iz 2014. godine.

Obavljen je razgovor s čelnicima Sindikata i nema nikakvih indicija da bi sutrašnje obilježavanje moglo prerasti u nešto neplansko“, rekao je za N1 Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.

U MUP-u KS za N1 su kazali da sarajevska policija nije imala najave obilježavanja februarskih protesta iz 2014. godine, te shodno tome nisu poduzimali posebne aktivnosti po ovom pitanju.

Protesti u BiH su od tada sporadični, obično poslije događaja sa tragičnim posljedicama… Letargičnost bh. građana se nastavlja, ali do kada?

To se pitaju mnogi, a među njima i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Lars Gunnar-Wigemark.

Šveđanin je prateći velike demonstracije u Rumuniji na svom Twitteru napisao: “A kada će se desiti u BiH?”

 

Izvor: http://ba.n1info.com