Srebrenik.NET / Aktuelno / Prenosimo: Jesu li Ibrić i Hodžić “maknuti” sa RTVTK zbog političkog pritiska?

Prenosimo: Jesu li Ibrić i Hodžić “maknuti” sa RTVTK zbog političkog pritiska?

Kako čitam na pressing.ba:

Jesu li Ibrić i Hodžić “maknuti” sa RTVTK zbog političkog pritiska?

 

Posljedni primjer nam dolazi iz Tuzlanskog kantona, tačnije iz Srebrenika i to baš 3.maja, na Dan slobode medija. Naime, dugogodišnjim saradnicima RTV Tuzlanskog kantona sa ovog općinskog područja, novinaru Amiru Ibriću i snimatelju Emiru Hodžiću, „zabranjeno“ je izvještavanje sa sjednica Opštinskog vijeća.

– Dva dana prije održavanja sjednice dobili smo obavijest kako mi nećemo izvještavati sa sjednice Opštinskog vijeća Srebrenik do daljnjeg.Nisu nam ništa obrazlagali, nego samo kazali da je takva situacija, kazao je snimatelj Emir Hodžić dok je Amir Ibrić kratko kazao:

– Znat ćemo uskoro o čemu se radi i šta je u pitanju pa ćemo se oglasiti.

Šta se iza brda valja i o čemu se radi, Hodžić je kazao:

– U pitanju je politički pritisak predsjedavajućeg Općinskog vijeća dr.Ibrahima Zukića koji nije zadovoljan našim izvještavanjem, navodno nije dovoljno zastupljen u našim prilozima, kazao je za pressing.ba snimatelj Emir Hodžić.

Razgovarali smo i sa urednikom RTVTK Kasimom Softićem, koji nam je u telefonskom razgovoru kazao:

– To apsolutno nije tačno. Znate, mi radimo ovaj posao svaki dan. I nije prvi puta da mi svoju ekipu iz Tuzle šaljemo na teren da snimaju neke priloge, kazao je Softić.

Na naš upit je li bilo političkog pritiska da Ibrić i Hodžić više ne rade ove priloge, Softić negira te kaže:

– Oni su naši dugogodišnji saradnici i radit će i dalje, uvjerava nas Softić.

Pokušali smo stupiti i u kontakt sa predsjedavajućim Općinskog vijeća dr.Ibrahimom Zukićem, kako bi nam rekao je li insistirao da kolege Ibrić i Hodžić ne izvješatavaju sa sjednica Opštinskog vijeća, koji nam je kazao:

– Nisam u prilici da razgovoram, možemo se čuti sutra ili prekosutra, kratko je kazao prvi čovjek zakonodavne vlasti u Srebreniku.

Inače, Amir Ibrić i Emir Hodžić su uposlenici JU „Centar za kulturu i informanisanje“ Srebrenik, te dugogodišnji saradnici RTV Tuzlanskog kantona, koji izvještavaju sa ovog općinskog područja. Bilo kakav politički pritisak i uticaj na rad novinara je nedopustiv, jer svaki političar u BiH, posebno onaj koji obnaša neku dužnost na koju je izabran ima mogućnost i dovoljno prostora da kaže svoje mišljenje o bilo kojoj situaciji.

(M.S.) (Izvor: pressing.ba)