Srebrenik.NET / Aktuelno / Pogledajte kako bezobrazno reaguje Konzum kada kupac se žali na kvalitet proizvoda

Pogledajte kako bezobrazno reaguje Konzum kada kupac se žali na kvalitet proizvoda

Na policama naših supermarketa imamo sve što poželiti i kupiti možemo. Tu ne zaostajemo nimalo za bilo kojim dijelom svijeta. To je činjenica sa kojom se možemo pohvaliti. Kada se postavi pitanje o kvaliteti tih proizvoda tada priča ide u drugom smjeru. Evo primjera od prije par dana, gdje je naš Samir Zahirović kupio ribu, Alaska filete u Konzumu. Kvalitet i količina dobivenog ne odgovaraju baš onome što je očekivao.

 

Na svom FB profilu Samir je iskazao nezadovljstvo kupljenom robom: “Alaska filet, K-Plus. 1000gr, kada se otopi trebalo bi biti 800, medjutim ostane svega 500. Kakva prevara i sramota za Konzum. Evo fotografija i dokaz.

 

Konzum filet

Važnost socijalni medija ogleda se i u tome koliko brzo možemo da kontaktiramo jedni druge. 2 dana nakon objave na svom profilu Samir je dobio i prvi pa i drugi odgovor na svoju žalbu, direktno od Konzuma.

U drugom odgovoru Konzum kaže: ” Poštovani Samire,meso ribe kao i svako drugo meso po prirodnom sastavu sadrži vodu, u količini od 30-80% ovisno o vrsti ribe.
Nakon otapanja i dužeg stajanja na sobnoj temperaturni iz fileta se osim dodane vode, ocijedi i voda koja se nalazi u sastavu ribe. To je posebno izraženo kod fileta jer se prekida stanična struktura i dolazi do izlaska vode što u konačnici dovodi do smanjenja težine mesa.”

I time je to za Konzum izgleda kraj priče. Platili ste 1000g, dobili 500g. Sramota i bezobrazno, sa naše tačke gledišta, jer ipak se sa Konzum hvali da će vratiti novac konzumentu ako isti nije zadovoljan. Piše i velikim slovima na omotu fileta. Pogledajte sliku i uvjerite se sami.