Srebrenik.NET / Aktuelno / Uskoro bratimljenje općina Srebrenik i Edremit(Turska)

Uskoro bratimljenje općina Srebrenik i Edremit(Turska)

Uskoro bratimljenje općina Srebrenik i Edremit(Turska)  2011 12 13 HE 01Mehmed Bajraktarević načelnik Općine Srebrenik koja se nalazi u sklopu Tuzlanskog Kantona u Bosni i Hercegovini zajedno sa šefom kabineta Dedić Seadom posjetili su Izmir. Bajraktarević i Dedić su bili u posjeti Počasnom Konzulatu Bosne i Hercegovine.
Tijekom posjeta počasni konzul Bosne i Hercegovine Ahmet Kemal BAYSAK je podcrtao koliko je potrošeno truda za razvoj odnosa i suradnje na svim poljima između Turske i Bosne i Hercegovine. BAYSAK takođe navodi da će se i dalje truditi da doprinese razvoju odnosa između dvije zemlje koje su povezane historijskim i kulturnim vezama.
Načelnik Srebrenika Mehmed Bajraktarević je rekao da vrlo dobro zna i da cijeni sve ono što radi počasni konzul Bosne i Hercegovine Ahmet Kemal Baysak u obje zemlje. Bajraktarević je pokazao želju za bratimljenje sa jednim gradom iz Turske i rekao da po tom pitanju očekuje pomoć gospodina Bajsaka.Ahmet Kemal BAYSAK je naglasio da vrlo dobro poznaje Srebrenik koji se nalazi na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine i koji ima oko 49 hiljada stanovnika, te da mu se takođe obratio grad Edremit iz okruga Balikesir u Turskoj koji ima želju da se bratimi sa jednim gradom iz Bosne i Hercegovine. Baysak je naznačio da će u narednim mjesecima pomoći da dođe do susreta načelnika Općine Srebrenik Mehmeda Bajraktarevića i načelnika Općine Edremit Tuncay Kilica kako bi započeli bratimljenje dviju općina. Počasni konzul Bosne i Hercegovine Ahmet Kemal BAYSAK je u spomen na ovu posjetu načelniku Općine Srebrenik Mehmedu Bajraktareviću uručio zastave konzulata i Federacije Udruženja Kulture Bosna i Hercegovina čiji je on osnivač i počasni predsjednik. Baysak je takođe gospodinu Bajraktareviću poklonio album “Bošnjaci u Turskoj” i knjigu “Bošnjaci od uštipka do sevdalinke” na turskom, bosanskom i engleskom jeziku. Načelnik Općine Srebrenik Mehmed Bajraktarević i šef kabineta Sead Dedić, su obišli umjetničku galeriju koja se nalazi u Počasnom Konzulatu Bosne i Hercegovine te pogledali izložena djela. Bajraktarević je Bajsaku poklonio tradicionalni ukrasni predmet na kojem se nalazi zvekir, te plakete koje govore o historiji grada Srebrenika.
Bajraktarević i Dedić, zajedno sa počasnim konzulom Bosne i Hercegovine Ahmet Kemal BAYSAKom su bili u posjeti načelniku Općine Konak Hakan Tartanu, a zatim su posjetili Prof. Dr. Murat Barkana Rektora Univerziteta Yasar. Tokom ove posjete razgovaralo se o međugradskoj saradnji te o mogućnosti razmjene studenata.

Prijevod: Adnan Bjelić
Izvor: http://www.izmirkonzulatbih.org/?p=416

Ostavi komentar