X
    Categories: AktuelnoVijesti

U Srebreniku proslavljen 21. juni, Dan općine

Tvrđava Gradina Srebrenik

Položeno je cvijeće i proučena fatiha na spomen-obilježju

I na ovogodišnjoj svečanosti povodom obilježavanja Dana općine Srebrenik, bilo je prisutno na desetine gostiju, kako sa drugih općinskih područja tako i iz susjednih država. Uz predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti Općine Srebrenik, svečanosti su prisustvovali između ostalih i predsjednik Skupštine TK-a Bajazet Jašarević, dopredsjednik Vlade TK i ministar finansija Mlađan Lazić, ministar poljoprivrede TK Imšir Škahić, ministar za rad i socijalnu politiku TK Sead Hasić, hrvatski konzul Josip Juras, dogradonačelnik Vinkovaca Tomislav Šarić, direktor UKC Tuzla Enver Čičkušić, predstavnici Ambasade Malezije u BiH, srebrenički poslanici u kantonalnom i federalnom parlamentu te načelnici i predsjedavajući vijeća nekih susjednih općina kao i mnogi drugi gosti.

Hrvatski konzul i dogradonačelnik Vinkovaca su položili cvijeće na spomen kosturnicu

Nakon što je položeno cvijeće na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima na Trgu Alije Izetbegovića iz rata 1992-1995. godina odnosno borcima NOR-a 1941-1945. godina, održana je svečana sjednica OV-a Srebrenik, na kojoj je načelnik Općine Srebrenik Mehmed Bajrektarević između ostalog kazao: -Srebrenik je poznat kao grad mira, tolerancije i suživota, koji gaji interkulturalni identitet. Želimo da ovo općinsko područje razvijamo kroz kulturno i socijalno oživljavanje, da očuvamo kulturnu baštinu, da unapređujemo kvalitet života kroz očuvanje životne okoline projektom toplifikacije. Posebno ćemo akcenat staviti na stvaranje poslovnog ambijenta kroz izgradnju poslovnih zona, čemu prethodi izgradnja neophodne infrastrukture. Siguran sam da ćemo znati iskoristiti poljoprivredne i turističke potencijale kao i rudna bogatstva koja posjeduje ovo općinsko područje, kazao je Bajrektarević.

Dobitnici općinskih priznanja i stimulativnih mjera u 2011.g.

Nakon prikazivanja 12 minutnog filma o infrastrukturnim projektima, realizovanim tokom proteklih godinu dana, uručena su općinska priznanja. Najveća priznanja su Plakete i ona su dodijeljena Sakibu Ibračeviću iz Srebrenika, zatim Policijskoj stanici Srebrenik, Mustafi Muratoviću iz N.N. Kiseljak te posthumno Hasanu Sarajliću iz Srebrenika. Također, dodijeljene su i četiri Povelje i to Nerminu Tursiću iz Ljenobuda, dr. Ghassanu Husniu iz Tuzle, Zlatanu Sitareviću iz Srebrenika te Ahmetu Fazliću iz Podorašja, dok su ove godine priznanja za humaniste godine dobili Hamzalija Ibrić-Jata iz Ćehaja i Fahir Zukić-Butro iz Lisovića. Zahvalnice su dobili: Mensur Kurtić iz Tinje Donje, Hadžira Hadžić iz Ljenobuda, Adnan Mujkić iz Srebrenika, Izet Salkić Dubokog Potoka, Faketa Ibrić iz Špionice, Sead Nuhanović iz N.N. Polje, Fehima Cviko iz Špionice te Fikret Ibrišimović iz Dedića. Dodijeljeno je i 8 novčanih nagrada i to uglavnom najboljim učenicima, studentima i sportistima i to: Safiji Vikalo iz Srebrenika, Adnanu Hasanoviću iz N.N. kiseljak, Dini Džaniću iz Srebrenika, Selvedini Jašarević iz Zahirovića, Azri Husić iz Srebrenika, Jasmini Tursunović iz Srebrenika, Adeli Joldić iz Lušnice te Senidi Hodžić iz Donjih Moranjaka.

Svečanoj sjednici OV-a je prisustvovao veliki broj uglednih gostiju

Nakon zvaničnog dijela goste su spletom igara i pjesmom zabavili članovi BZK „Preporod“ i HKD “Napredak“ Srebrenik, nakon čega je manifestacija završena svečanim puštanjem u rad moderne „Fabrike za reciklažu krutog otpada“ u Špionici, vl. Osmanović Samida zv. Braco, dok će se zvanični program završiti večerašnjim koncertom grupe „MOSTAR SEVDAH REUNION“ na Trgu Alije Izetbegovića.

View Comments (1)