Tvrđava Gradina Srebrenik

Tuzla: Potpisan ugovor o rekonstrukciji petlje Šićki Brod

Predstavnici Federalne direkcije cesta i Konzorcija bh. tvrtki jučer su u prostorijama Vlade Tuzlanskog kantona potpisali Ugovor o rekonstrukciji petlje Šićki Brod. Rekonstrukcijom petlje u mnogome će se poboljšati cestovna povezanost grada Tuzle, te stvoriti preduvjeti za kvalitetnije spajanje na Magistralnu cestu M-18 Orašje – Tuzla – Sarajevo.

U svom obraćanju domaćin današnjeg sastanka premijer Tuzlanskog kantona Enes Mujić kazao je kako je zadovoljan jučerašnjim potpisivanjem ugovora te dodao da je rekonstrukcija spomenute petlje veliki projekt koji doprinosi povezivanju Tuzle i Tuzlanskog kantona s drugim centrima u Bosni i Hercegovini, ali istodobno zbog svog položaja znači mnogo i za povezivanje općina u Tuzlanskom kantonu.

S obzirom na to da je investitor projekta Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Federalno ministarstvo komunikacija, Najil Šećkanović, Federalni ministar prometa i komunikacija, izrazio je zadovoljstvo što konačno kreću radovi na rekonstrukciji petlje i deblokadi Tuzle i ovog dijela Tuzlanskog kantona.

“Vlada Federacije BiH još je prije dvije godine osigurala financijska sredstva za rekonstrukciju petlje i dionicu puta od petlje do bolnice u Kreki u Tuzli, ali se zbog određenih problema nije moglo pristupiti realizaciji projekta”, istaknuo je ministar Šećkanović.

On je dodao da je jučerašnje potpisivanje istodobno i najava potpisivanja i početka realizacije niza projekata u Tuzlanskome kantonu, a do svibnja, kakao je rekao, očekuje i da se ugovori niz projekata u vezi s trasom autoceste Vc.

Vrijednost ovog projekta iznosi 6,5 milijuna maraka, a radove izvodi konzorcij bh. tvrtki, koji čine CPMBH iz Lukavca, Integral iz Laktaša i Reveus iz Tuzle.

U ime konzorcija ugovor je jučer potpisao Dževad Bečić, direktor kompanije CPMBH. “Ovo je samo prvi dio ukupnog projekta vrijednog oko 18 milijuna maraka. Federalna direkcija cesta već radi na stvaranju preduvjeta da uskoro potpišemo ugovore i pokrenemo realizaciju i drugog dijela, koji podrazumijeva rekonstrukciju i proširenje ceste od petlje Šićki Brod do bolnice u Kreki u Tuzli”, istaknuo je na konferenciji za novinare Ljubo Pravdić, direktor Federalne direkcije cesta.

Kako je kazano na jučerašnjem sastanku, rok je za završetak radova na rekonstrukciji petlje, koja podrazumijeva i izgradnju dodatnih, trenutno nedostajućih krakova, osam mjeseci od dana potpisivanja ugovora, tako da je za očekivanje da do kraja godine Tuzla dobije suvremeni zapadni ulaz i izlaz iz grada.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši