PROF. ASIM KURJAK ZA KAMELEON: Svaka čast na vodama i šumama, ali pravo bogatstvo Bosne su LJUDI!

Škola ultrazvuka “Ian Donald” osnovana je 1981. godine kako bi ljekarima koji svakdonevno u praksi primjenjuju ultrazvuk dala mogućnost da svoje znanje iz oblasti ginekologije i akušerstva prošire u skladu sa najnovijim naučnim praktičnim dostignućima.Ideju o osnivanju škole dala je grupa entuzijasta koja je ovu ustanovu pripojila Interuniverzitetskom centru za postdiplomske studdije (IUC). Prvi Ian Donald kurs održan je 1982. god u organizaciji prof. Asima Kurjaka i prof. Džordža Kosofa.

Tako je obuku mladim ljekarima danas organizovala Ginekološka poliklinike “Korak do života” iz Tuzle, vođena dr. Suadom Tinjić, a na veliko zadovoljstvo prijavljenih za obuku, predavanja drži upravo veliki stručnjak iz ove oblasti, prof. Asim Kurjak.

“Organizovali smo edukaciju ultrazvuka i trajaće od 15. do 24. decembra. Edukacija je na temu ‘Ultrazvuk iz oblasti ginekologije, perinatologije, humane reprodukcije i neplodnosti’. Imaćemo predavanja, dakle, teoretsku nastavu, te praktičan rad i obuku. Prijavljeno je 9 ljekara i zaista smo zahvalni i ponosni zbog ovog tečaja”, kazala nam je dr. Suada Tinjić, direktorica Škole za područje Tuzle.

Osnovna misija ove škole je kontinuirano učenje, rad, saradnja, razmjena iskustava i primjena novih tehnologija, sve u dobrobit pacijenata.

Tuzla je u ovu veliku porodicu ušla prošle godine, a do sada je osnovano više 130 Škola ultrazvuka širom svijeta.

“Ovo je prilika da potvrdimo ono što u Bosni kažu : Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati. Danas shvatamo da moderna društva ulaze u razdoblje koje zovu razdoblje kojeg zovu društvima znanja. Mi smo shvatili vrijeme u kojem živimo i radimo, nastojimo zahvatiti globalno područje, razbili smo zablude da mi ovdje manje vrijedimo, te nastojimo da budemo na najbolji način shvaćeni širom svijeta. Mi educiramo na isti način ljekare ovdje i ljekare u New Yorku, te se razvijamo širom svijeta i u razvijenim i u slabije razvijenim, te smo mi najveća edukacijska institucija u svijetu sa 3 programa i trudimo se da budemo još više prošireni. Uvijek volim reći ‘Svaka čast na vodama i šumama, ali pravo bogatstvo Bosne su ljudi’ i njima treba dati nova znanja, jer je sve teže u ovim ekonomskim prilikama putovati u strane centre da se uči, a mi imamo 63 profesora koja putuju i uče studente i ljekare ovoj struci. Tuzla nije slučajno odabrana, to je grad zajedništva, multikulture i ovo je idealan grad za širenje naših globalnih ideja. Imali smo sreću da sretnemo dr. Tinjić s kojom sa zadovoljstvom radimo”, rekao je prof. Asim Kurjak.

Škola želi da doprinese poboljšanju obrazovnih standarda kroz upotrebu kompjuterske tehnike i tehnologije telemedicine. Na taj način se pacijentu lakše obezbjeđuje savjet eksperta, kada je to potrebno.

Profesor Kurjak je obećao da će nastaviti praksu prenošenja znanja i ljekarima na području našeg kantona, jer mu je, kako kaže, uvijek veliko zadovoljstvo doći u Tuzlu.

The post PROF. ASIM KURJAK ZA KAMELEON: Svaka čast na vodama i šumama, ali pravo bogatstvo Bosne su LJUDI! appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]