Tvrđava Gradina Srebrenik

Počeo generalni štrajk prosvjetara u TK

Prosvjetni radnici sa područja Tuzlanskog kantona su jutros stupili u generalni štrajk zbog smanjenja osnovice plate za 2 posto i najave novog smanjenja od 6.5 posto. Ipak, nastava nije u potpunosti obustavljena, a u školske klupe su jutros sjeli učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

“Naši zahtjevi su jasni. Tražimo da se plata vrati na nivo od oktobra prošle godine, te da se ponište odluke o umanjenju plata za novembar i decembar prošle te januar ove godine”, izjavio je Admir Terzić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture.

U prosjeku su plate prosvjetarima umanjene za 50 KM, a od 28. decembra prošle godine do danas Vlada TK i Sindikat nisu održali sastanak kako bi se bar donekle pomirili stavovi. Optužbe pljušte i s jedne i s druge strane.

“Stupanje u generalni štrajk je jedan nekorektan potez”, izjavila je resorna ministrica u Vladi TK prof.dr. Nađa Avdibašić-Vukadinović.

Međutim, u Sindikatu imaju drugu računicu i pozivaju Vladu TK da budžetski debalans od 40 miliona KM sanira na drugim stavkama, a ne na platama uposlenika u prosvjeti, koje su, prema njihovom mišljenju, mizerne.

Zanimljivo, školarci su u subotu nadoknađivali dane prinudnog raspusta uslovljenog vremenskim nepogodama. Od danas su ponovo na prinudnom raspustu, a potpuno je neizvjesno hoće li i na koji način okončati školsku godinu. Roditelji su zabrinuti, jer su djeca izgubila kontinuitet nastave.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši