Srebrenik.NET / Vijesti / Najava okruglog stola “32. godine nakon Tita”

Najava okruglog stola “32. godine nakon Tita”

FOM SDP Srebrenik u saradnji sa Udruženjem građana “Josip Broz Tito” Srebrenik poziva sve zainteresovane da prisustvuju Okruglom stolu pod nazivom “32. godine nakon Tita”, koji će se održati 04.maja 2012. godine u Plavoj sali Doma kulture Srebrenik sa početkom u 19:00h. U sklopu Okruglog stola održati će se i promocija knjige “Zloćudna misao fašizma” autora Edhema Muftića i Atifa Kujundžića.

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani, u 15:05. Istoga dana, u 18:00, Predsjedništvo SFRJ i CK SKJ održali su izvandrednu sjednicu u Beogradu i tom prilikom usvojili proglas povodom Titove smrti.

5. maja, dan poslije, specijalnim vozom iz Ljubljane u Beograd je, u poslijepodnevnim satima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. On je smješten u aulu Skupštine Jugoslavije, gdje su državni funkcionari i građani u mimohodima odavali počast jugoslavenskom šefu države. Mimohodi su bili organizirani po radnim organizacijama i svi zaposleni su bili obvezni ići na njih. U redu za ulazak u Skupštinu se čekalo i po 15 sati. Mnogima je od stajanja pozlilo, ali su dobro organizovane liječničke ekipe brzo reagovale.

7. maja, preko 200 stranih delegacija poklonilo se kovčegu Josipa Broza u saveznom parlamentu.

8. maja, na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisustvo 209 delegacija iz 127 zemalja, i 700 000 ljudi obavljena je sahrana. Na sahrani je bilo 4 kralja, 5 princeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, među njima Saddam Hussein, Jassir Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt, sahranjen je Josip Broz Tito.

Ostavi komentar