Nadzornim kamerama do smanjenja ilegalnih odlagališta otpada na području Općine Srebrenik

Saopćenje za javnost

3Dana 10.04.2015. Eko “Seona-Ratiš” uspješno je realizovalo još jedan projekat iz oblasti ekologije i zaštite okoliša. Projekat – Nadzornim kamerama do smanjenja ilegalnih odlagališta otpada na području Općine Srebrenik-podržalo Je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK sa iznosom od 1653,00 KM.

Kupljene su 4 mobilne kamere te jedna fiksna HD kamera sa kojima ce se nadzirati po potrebi mjesta na kojima se ilegalno odlaže otpad. U našim nastojanjima da zaštitimo prirodne ljepote u nekoliko navrata volonteri UG Eko Seona Ratiš čistilo je ilegalna odlagališta otpada, izletišta , vodotoke. Akcije čišćenja su djelimično riješile problem, međutim i dalje su evidentni problem izagađenja prirode od strane nesavjesnih građana. Ovo je stvorilo ideju da se na određene lokacije ugradi video nadzor te da se time u potpunosti riješi problem odlaganja otpada u prirodi.

Osim toga ovim projektom Eko Seona Ratiš želi da skrene pažnju svim službama i udruženjima koja se bave zaštitom okoliša da je došlo vrijeme da se mora pratiti savremena tehnologija. Kamere su samo jedan oblik zaštite a mnoštvo je mogućnosti , npr.praćenje ambalaže putem bar kodova od proizvodnje do krajnjeg potrošača. Krajnje je vrijeme da se svim snagama reaguje kako bi zaštitili prirodne ljepote koje su važan resurs.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]