(FOTO) Predstavljena značajna kampanja “SMANJI GAS! KOLIKO KOŠTA TVOJ ŽIVOT?”: Osigurajmo zajedno sigurnu budućnost svih učesnika u saobraćaju

U sklopu Auto show week-a 2018 inicirana je kampanja pod nazivom “Smanji gas! Koliko košta tvoj život?!”  gdje su se danas u prostorijama MUP-a TK medijima obratili Dževad Korman, komesar MUP-a TK, Zlatko Berbić, direktor Auto Show Week-a i Izudin Šarić portparol MUP-a TK.

Glavni partner kampanje jeste Ministarstvom unutrašnjih poslova TK, glavni cilj same kampanje jeste apeliranje učesnicima saobraćaja o samoj važnosti poštivanja  saobraćajnih pravila te educirati javnost na koji način možemo izbjeći saobraćajne nesreće koje se konstantno dešavaju na području Tuzlanskog kantona.

Zlatko Berbić, direktor Auto Show Week-a istakao je da život i zdravlje nemaju cijenu, stoga je od velike bitnosti da se nastavi govoriti o ovoj temi kako bi se spriječila dalja tragedija i time spasio život.

“U razgovoru sa komesarom mi smo rekli da su mediji pravi partneri policije i da je jedino što mediji traže jeste da imaju informacije, te na koji način treba da se udružimo i da smanjimo poražavajuću cifru saobraćajnih nesreća koje su se dogodile i nastavljaju se događati na području TK.

U sklopu Auto show week 2018 razgovarali smo sa svim kućama koja prodaju vozila na TK i složili smo se da je najbolji način društvene odgovornosti ta da se pokrene priča o kontroli saobraćaja.  Želimo da vidimo šta sve treba da se uradi da bi mi kao vozači i kao učesnici u saobraćaju, pa onda i mediji zajedno sa policijom učinili da se nešto promjeni po tom pitanju.” Kazao je Zlatko Berbić, direktor Auto Show Week-a.

Velik broj saobraćajnih nesreća u Bosni i Hercegovini jasno je upozorenje da se u rješavanju ovog problema hitno moraju poduzeti određene mjere. Mi kao učesnici u saobraćaju možemo spriječiti saobraćajne nesreće time što ćemo poštivati saobraćajne propise, jer to je najbolji način ostvarivanja saobraćajne kulture.

Glavni partner kampanje “Smanji gas! Koliko košta tvoj život?!”  koji se dešava u sklopu Auto show week 2018 je Ministarstvo unutrašnjih poslova, gdje je u svom  izlaganju  Dževad Korman, komesar MUP-a TK istako:

“Prije svega se zahvaljujem gospodinu Berbiću na incijativi ovakve vrste kampanje jer je ona zaista neophodna, uzimajući činjenicu da na Tuzlanskom kantonu imamo 130.000 hiljada registrovanih motornih vozila, kao i činjenicu da ide sezona godišnjih odmora gdje se očekuje priliv sa još više građana iz inostranstva, dodatno će složit situaciju kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja.” Rekao je Dževad Korman, komesar MUP-a TK.

Neki od pokazatelja koji su iz prethodnog perioda i koji ni malo nisu ohrabrujući kada je u pitanju sigurnost saobraćaja na području našeg kantona.

“Tuzlanski kanton učestvuje sa oko 10 posto ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u Federaciji BiH od čega je 25 posto nezgoda sa nastradalim licima, što čini četvrtinu nastradalih lica od ukupnog broja nezgoda. U prošloj godini dogodilo se 39  saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima u kojima su 43 lica izgubila život.

Analize ukazuju da bi se u 2018-toj godini moglo očekivati oko 43 saobraćajne nezgode u kojima je za očekivati da će smrtno stradati 47 lica. Ako uzmemo statistiku u BiH koja je poražavajuća u odnosu na ostale evropske zemlje, u našoj zemlji strada dvostruko više učesnika u saobraćaju od evropskog prosjeka koji iznosi 52 smrtno stradala, za BiH je ta cifra znatno veća a to je 97 smrtno stradalih.

Ovdje se govori o podacima na miliona stanovnika, ako uzmemo činjenicu da je stvarna cifra broja stanovnika naše zemlje tri i pol miliona, znači da je broj smrtno stradalih od 100 lica.” Ističe Dževad Korman, komesar MUP-a TK.

Ekonomski gubici u 2017-toj godini  na Tuzlanskom kantonu nastali kao posljedica saobraćajnih nezgoda, procjenjuju se na 56 miliona 440 hiljada eura, dok  ovaj broj iznosi 453 miliona u  čitavoj BiH.

“Ako posmatramo iz ugla učesnika u saobraćaju, najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju su vozači. U prošloj godini od ukupnog broja smrtno stradalih lica su 23 vozača što čini procenat od 53 posto od ukupnog broja stradalih,dok je postotak od 41 i po teško povređeno a 52 posto je lakše povređeno. Ono što zabrinjava jeste starosna dob učesnika u saobraćaju, koja je u 2017-toj godini na Tuzlanskom kantonu  za lica od 18-30 godina iznosila cifru od 730 lica stradalih usaobraćajnim nesrećama.” Naveo je gospodin Dževad Korman, komesar MUP-a TK.

Komesar je posebno istakao i samu činjenicu da je tokom prošle godine u saobraćajnim nezgodama povređeno 255 lica starosne dobi do 17 godina koja su smrtno stradala.

Od ukupnog broja nezgoda 93 posto slučajeva kao uzrok nastanka nezgode je vozač. Svojim radnjama tokom vožnje, bilo to pod uticajem alkohola ili  prekoračenja dozvoljene brzine kao  i vožnje tehnički neispravnog vozila i korištenja mobitela prilikom vožnje te ne korištenja sigurnosnog pojasa, učestvuje u uzrokovanju saobraćajne nesreće.

 

Na žalost ovo su podaci koji ni malo nisu ohrabrujući ali treba da se ističu kako bi vozači bili svjesni same činjenice da nisu sami na cestama te da svojom ne pažnjom utiču na povećanju broja nezgoda.

Kampanjom “SMANJI GAS! KOLIKO KOŠTA TVOJ ŽIVOT”  težnja je ka  poboljšanju ovog stanja sigurnosti, time su Komesar MUP-a TK i Zlatko Berbić  pozvali i ostale medije i medijske kuće da se pridruže ovoj kampanji kako bi zajedničkim snagama podigli nivo bezbjednosti saobraćaja i nivo saobraćajne kulture u saobraćaju na području našeg kantona na što veći nivo .

Sunčica Kerošević

The post (FOTO) Predstavljena značajna kampanja “SMANJI GAS! KOLIKO KOŠTA TVOJ ŽIVOT?”: Osigurajmo zajedno sigurnu budućnost svih učesnika u saobraćaju appeared first on Kameleon M&M.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]