Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Riješite se krpelja!

Riješite se krpelja!

Stručnjaci upozoravaju – ugrizi krpelja mogu biti itekako velika prijetnja našem zdravlju. Skrivaju se u travi i žbunju visine oko jedan metar. Šuma je njihovo stanište.

Ako zalazite, budite oprezni.

Tek kada osjete toplu kožu životinja ili čovjeka bacaju se. Često ne ujedaju odmah, nego mogu i do pola sata hodati dok ne pronađu najsočnije mjesto za ubod – glava, uši, vrat, ruke, predio koljena, ruke i noge.

Što učiniti kada zagrize?

Krpelja ćete se najbolje riješiti ako problemu pristupite smireno. Prije se govorilo da krpelja treba utopiti u ulju ili ljepilu, no to nemojte nipošto napraviti. Naime on će se ugušiti i izbacit će otrov u ranu. To može biti itekako opasno.

Kako biste ga dobro izvadili potrebna vam je tanka pinceta. Povlačite ga u različitim smjerovima, izbjegavajte trzanje, gnječenje ili stiskanje.

Pokušajte ga iščupati cijeloga. Bez panike ako dio ostane – liječnici tvrde da mala crna točkica koja eventualno ostane nije njegova glava nego oružje za ubod. Njega će koža s vremenom sama izbaciti. Ubod i ruke operite vodom i sapunom i nakon toga ga dezinficirajte.

Naravno može se dogoditi da ga krivo iščupate pa da ostane veći dio u vašoj koži – u tom slučaju je riječ o njegovoj glavi. Potrudite se izvući je.

Ako primijetite stvaranje crvenog kruga oko uboda odmah se uputite liječniku. Kako simptomi često znaju kasniti, obratite pozornost na ubod čak i četiri tjedna nakon incidenta.

Kako ih izbjegnuti?

  • U šumi izbjegavajte visoku travu i žbunje.
  • Nosite čvrste i zatvorene cipele, duge hlače i visoke čarape.
  • Nosite svjetliju odjeću kako biste lakše uočili moguće krpelje.
  • Izložene dijelove kože namažite posebnim gelovima koji tjeraju insekte.
  • Slično djelovanje imaju i eterična ulja poput lavande i geranije.
  • Kada se vratite s izleta, dobro pregledajte tijelo.

Izvor: Budi.In

One comment

  1. znaci ne zalazit u sumu :o)

Ostavi komentar