Srebrenik.NET / Članci, fotke i video / Nacisti s Mjeseca pokoravaju Zemlju 2018. godine

Nacisti s Mjeseca pokoravaju Zemlju 2018. godine

Godine 1945. njemački su nacisti otišli na Mjesec. Vraćaju se 2018. osvojiti svijet. Ova naizgled bizarna, ali neviđeno intrigantna ideja premisa je filma ‘Iron Sky’ (Željezno nebo). Nije riječ o hollywoodskom blockbusteru, nego o skupini mladih Finaca kojima je dosadilo stanje filma u Europi pa su odlučili snimiti naciznanstvenofantastičnu komediju.

Koliko je za sada poznato iz iznimno uspješne viralne kampanje, SS oficir Hans Kammler tijekom rata je došao do neviđenog antigravitacijskog otkrića. Kasne ’45., kada su stvari krenule loše za Vaterland, iz tajne antarktičke baze lansira se niz svemirskih brodova prema Mjesecu gdje vrijedni SS-ovci na tamnoj strani grade bazu Schwarze Sonne (Crno Sunce). Tu čekaju i njemačkom marljivošću grade dosada neviđenu vojnu snagu kako bi bili spremni za invaziju na Zemlju i uspostavu četvrtog Reicha.

Zvuči toliko suludo da ne postoji osoba koja nije čula za projekt a da joj ne predviđa ogroman uspjeh. A zašto i ne bi, pogotovo kad se pogleda tko stoji iza filma?

Produkcijska kuća Energia s redateljem Timom Vuorensolom na čelu već je planetarno poznata. Na internetu. Dečki su snimili najambiciozniji i najprofitabilniji fan film svih vremena – ‘Star Wreck: In the Pirkinning’. Iako je ova parodija na serijal ‘Star Trek’ snimljena na finskom, traje 103 minute, a sve to s budžetom koji jedva da je pokrio nekoliko hamburgera za ekipu filma, no izgleda sasvim profesionalno i trud se višestruko isplatio. Ne samo da su zaradili nešto više od 400 tisuća dolara (ikakva zarada je potpuno nečuvena za fan filmove) na specijalnim izdanjima DVD-a i brendiranoj robi iz filma (film je pušten u distribuciju besplatno, preko torrenta), nego su i privukli ogromno zanimanje za svoju malenu produkcijsku kuću.

Instant-slava im je bila super, ali su imali mali problem. Koliko god oni bili popularni na internetu i koliko im god bila otvorena vrata ozbiljnih hollywoodskih producenata, nije stizao novac koji su očekivali. “Ništa zato”, kažu mladi Finci. Nakon što je napisan scenarij za “Iron Sky” te za njega izrađen budžet, nemalo su se iznenadili kad su saznali da im za ostvarenje ambiciozne vizije treba 7 milijuna dolara. Odmah je bilo jasno da će uz standardnu pretprodaju distributerima i donacije raznih europskih filmskih fondova morati pronaći i kreativnije načine prikupljanja novca.

Koliko kreativne? Pa, haj’mo reći ovako: vojne obveznice. Finski zakon ne dopušta primanje ili davanje donacija ako nije riječ o neprofitabilnim udrugama. Kako bi zaobišli taj zakon, ekipa se pobrinula da svaka donacija fanova bude u stvari kupovina nečega materijalnog. Dok su pripremali projekt, već je vrlo rano odlučeno da će vizuali filma i popratnih materijala uvelike biti stilizirana vojna propaganda, pa je tako bilo očito da je najbolje donacije primati u zamjenu za vojne obveznice. Energia tako zaobilazi sputavajuće finske zakone i uspijeva prikupiti donacije, a fanovi dobivaju uspomenu da su i oni pomogli u stvaranju tog filma.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavi komentar