X
    Categories: Aktuelno

Obilježen Dan multiple skleroze

Danas su studenti Medicinskog fakulteta iz Tuzle zajedno sa gračaničkim gimnazijalcima u centru grada obilježili Dan multiple skleroze. Na štandu u centru grada mladi su razgovarali sa građanima i davali im osnovne podatke o ovoj bolesti želeći skrenuti više pažnje na ovu osjetljivu problematiku.
Vođa projekta je Dr. Edina Čamdžić i student Nermin Alibašić pod mentorstvom prof.dr.sci. Osmana Sinanovića, te udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli ”Medicus”.
Informaciju više sa tonskim zapisom poslušajte u emisiji INFO 5.
U Gračanici je obilježen svjetski dan multiple skleroze koji se svake godine obilježava zadnje srijede u mjesecu maju.
Cilj je podizanje svijesti građana o multiple sklerozi. Organizovano je od strane Udruženja studenata Univerziteta u Tuzli Medicus (dr. Edina Čamdžić, koordinator projekta u Gračanici, Nermin Alibašić, Ilvana Rabotić Sejfo Begić i Adnan Mujanović).
Projekat obilježavanja se sastojao od interaktivnog predavanja održanog u J.U. Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“, koje su održali dr. Edina Čamdžić i Nermin Alibašić student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Zatim su učenici Gimanzije dijelili informativne letke i narandžaste vrpce kao simbole multiple skleroze u centru grada i ispred Opće bolnice „Dr. Mustafa Beganović“. Na kraju je u parku ispred škole od narandžastih i bijelih balona napisana skraćenica MS.
Suorganizatori projekta su J.U. Gimnazija „Dr. Mustafa Kamarić“ (Minka Kurtović – direktorica, Lutvija Čolo – profesorica biologije sa učenicima), Općina Gračanica na čelu sa Općinskim načelnikom, a sponzori Plamingo d.o.o. Gračanica, Zada Pharmaceuticals, Općina Gračanica, Media Print d.o.o. Gračanica. Projekat je podržan od strane Međunarodne federacije za multiple sklerozu.

Powered by WPeMatico