X
    Categories: AktuelnoGradska hronika

FOTO: U puračkoj čaršiji iftarilo više od 200 postača

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Puračić” upriličen je peti po redu zajednički iftar u ovoj čaršiji. Sada već tradicionalnom iftaru, prisustvovalo je oko 200 postača i gostiju iz Tuzle, Šerića, te nekoliko lukavačkih mjesnih zajednica.
Prema riječima Hazima Osmanovića, predsjednika KUD “Puračić”,iz godine u godinu ovaj događaj okuplja sve veći broj ljudi.
-Naša inicijativa od početka je bila da iznesemo svoj iftar na čaršiju i da ga podijelimo sa našim gostima i prijateljima, te da se tako više družimo. Puno smo se zatvorili u ovom našem društvu i sve manje direktno komuniciramo jedni s drugima. Smatram da nema ljepše prilike za druženje kada imamo ovako idealne uslove, lijepo vrijeme i da te iftare provedemo na čaršiji, da zajednički progovorimo pokoju riječ, kazao je Osmanović.
Kao i predhodnih godina i ove godine na platou čaršijske džamije zajedno sa postačima iftaru su prisustvovali i članovi HDK “Napredak” iz Lukavca, sveštenik puračke parohije Jelenko Lazić, župnik Andrija Župarić i predstavnici općine Lukavac.
-Ono što nas posebno raduje jeste da imamo i prijatelje drugih konfesija koji su sa nama podijelili radost iftara što pokazuje jedan suživot i toleranciju, jedan čaršijski duh Puračića koje ovo mjesto ima od pamtivjeka, dodao je Osmanović.
Večer u Puračiću protekla je  u ugodnom druženju uz prigodan kulturno-zabavni program.

Powered by WPeMatico