Srebrenik.NET / Aktuelno / DDoS napadi na Microsoft i Sony izvedeni sa područja Bosne i Hercegovine ?

DDoS napadi na Microsoft i Sony izvedeni sa područja Bosne i Hercegovine ?

Računarski virus zarazio čovjekaNjemački časopis CT specijalizovan za kompjutersku tehniku u svom online izdanju piše o napadima na Microsoft i Sony preko novogodišnjih praznika. Naime serveri za online igranje putem konzola Xbox i PlayStation nisu bili nekoliko dana dostupni širom svijeta. Ovaj DDoS napad izvršila je grupa korisnika koji sebe zovu “Lizard Squad” i kako su izjavili to su uradili iz razonode. Izgleda da je cilj ovog napada ipak bio poslovne prirode, kako navodi časopis, naime ova grupa prodaje hakerski alat “Lizzard Stresser”. Sigurnosni ekspert Brian Krebs je također bio cilj napada ove grupe i njegova online stranica krebsonsecurity.com bila je pod DDoS napadima. Gosp. Krebs je analizirao ove napade i objavio na svome blogu informacije o ovom hakerskom alatu. Radi se o alatu koji upravlja routerima internet korisnika na koje je instaliran ovaj “bot program”.
Zanimljiva je rečenica u kojoj kaže da je LizzardStresser.su hostovan na web servisu jednog bosanskog provajdera poznatog po hostovanju web stranica ilegalnog i/ili sumnjivog sadrzaja.

Vođen ovim navodima malo sam pretražio osnovne baze podataka o IP adresama i pod IP adresom objavljeno na blogu gosp. Krebsa stvarno se nalazi jedan bosanski ip provajder. Riječ je o kablovskom operateru TXTV iz Tuzle. Naime interval ip adresa (217.71.50.x) pripada TXTV d.o.o, što se može provjeriti kod ripe.int . Hakerska grupa Lizard Squad je izgleda ovdje zakupila sebi web stranicu/server i prodaje preko njigovih servera ovaj hakerski alat. Može biti i da su hakovali web servere ove firme, ko će ga znati. Uglavnom nismo po nekim dobrim vijestima spomenuti na ovim web stranicama.

Eksperti vam preporučuju da pregledate vaše routere, napravite update na najnoviji software i ako to ne znate da pitate vašeg provajdera kako se to radi. Rado će vam isti pomoći jer je i u njihovom interesu da imaju mrežu koja je čista od virusa i routera koji su hakovani i zloupotrebljavaju se u ilegalne svrhe.