Tvrđava Gradina Srebrenik

Počinje 55. Beogradski sajam knjiga; Pamet u glavu i knjigu u ruke!

Vrata Beogradskog sajma u ponedeljak 25. oktobra se po 55. put otvaraju za ljubitelje knjige koji će do nedelje 31. oktobra moći da uživaju u moru knjiga, koje će predstaviti 423 direktna izdavača, a ukupno više od 800 učesnika iz zemlje i sveta.

Za posetioce će sajamske hale sutra biti otvorene od 15 časova, a u 18 sati će fanfare najaviti zvanično otvaranje za koje su zaduženi švedska književnica Osa Lind, u ime zemlje počasnog gosta i pisac Laslo Vegel u ime domaćina.

Organizatori su obezbedili 31.050 metara kvadratnih, a prema usvojenom konceptu od prošle godine, biće odvojeni izdavači (koji u Hali 1 mogu da prodaju isključivo svoja izdanja) od knjižara. Strani izdavači, distributeri i knjižari su u Hali 4, dok su državne institucije i sale za prateće programe u Hali 1a.

U okviru sajma, kome je ove godine moto „Pamet u glavu” ( uz dodatak urednice pratećih programa Vladislave Gordić Petković „i knjigu u ruke") biće održano 48 pratećih programa.

Izlagači su najavili 59 promocija u salama koje obezbeđuje organizator kao i 136 predstavljanja na sopstevnim štandovima. Organizatori su se postarali da boravak na sajmu bude ugodniji i obezbeđena je klimatizacija, izgrađeni su bolji štandovi, urađena je jasna singnalizacija za posestioce da bi se lakše kretali po sajmu. Sajam je sveo broj nagrada na tri koje može da dobije samo jedan od izlagača.

To su nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat i najbolju dečiju knjigu, dok će Zadužbina Dositej Obradović dodeliti nagradu stranom izdavaču koji je najvše doprineo promovisanju srpske kulture. Novinari će, kao i prethodnih 15 godina, dodeliti svoje nagrade najboljem izdavaču i najprofesionalnijem u odnosima sa medijima.

Pored stranih država, koje su nastupale na sajmu i prethodnih godina, ove su im se pridružile Slovačka i Holandija. U okviru, sada već tradicionalnog, Foruma sajma biće organizovane četiri tematske konferencije, a novina su dva maratona, pesnički u čast Laze Kostića i kratke priče.

Školski dan će biti održan 28 oktobra (četvrtak) i izdavači su za najmlađe posetioce pripremili prigodne programe.

Poslednjeg dana sajma ambasador Švedske predaće „Otvorenu knjigu” počasnom gostu 2011. godine, grupi zemalja portugalskog govornog područja (Brazil,Portugal i Angola). Cene ulaznica su ostale iste kao prošle godine, pojedinačne 250, grupne 150 dinara koliko će biti cena prvog dana sajma pošto se otvara tek u 15 časova, a novina je porodična ulaznica za 600 dinara s kojom može da uđe cela porodica.  - prenosi B92

Također provjerite

Foto: Održana komemoracija tuzlanskom slikaru Edinu Edi Derviševiću

Komemoracija u čast preminulom, tuzalnskom akademskom slikaru, Edinu Edi Derviševiću održana je u nedjelju u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Veliki broj prijatelja, poznanika i sugrađana okupio se danas u Galeriji portreta da oda počast ovom velikom čovjeku i vrhunskom slikaru i umjetniku. Prisutnima su se obratili direktor Centra za kulturu Tuzla Edin Jahić i kustos […]

Ugovorena sanacija komunalne infrastrukture u mjesnoj zajednici Solana

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim borcima, šehidima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., u …

Komentariši