Tvrđava Gradina Srebrenik

UPUTE KAKO NAPRAVITI KVALITETAN MPEG4 VIDEO POMOCU PROGRAMA “XMPEG”

Skinuti :
– Koepi's XviD Codec klikom OVDJE (download velicina 600 KB)
– XMPEG 5.0.3 program klikom OVDJE (download velicina 1,84 MB)

Instalirati skinuti codec i program.

Program “XMPEG” koristite za obradu kucnog videa, za pohranu digitalnih video sadrzaja i izradu kucne video kolekcije, a niposto za nelegalnu distribuciju filmskih naslova!
UVOD U TEMU

– bitrate: najvazniji parametar koji utice na kvalitetu kodiranog videa. Izrazava se u kilobitima po sekundi (kbps), a oznacava koliko ce se prostora potrositi na skladistenje jedne sekunde video zapisa. Sto je veci, zapis je kvalitetniji ali zauzima i vise prostora na disku. Preporucujemo bitrate od 900 do 1.000 kbps.
– rezolucija: kod odabira rezolucije morate voditi racuna o omjeru sirine i visine slike (aspect ratio), kako se ne bi izoblicio video. Broj koji koristite mora biti cjelobrojno djeljiv sa 16 zbog nacina na koji se konstruise svaki frame (svaki je podijeljen na 16 pravougaonika).
– key frame: digitalni video zapis se sastoji od niza frameova (okvira), od kojih svaki predstavlja jedan sitan dio ukupnog videa i po sebi je jedna cjelina te kao takav zauzima odredjen prostor na disku, cak i ako ga kompresujemo. Kompresija se zasniva na principu da se u datoteku pohrani u potpunosti samo prvi frame neke scene, umjesto drugog pohrane se samo dijelovi koji su razliciti u odnosu na prvi, umjesto treceg samo dijelovi koji su razliciti u odnosu na drugi i tako dalje. Jako je bitan pri premotavanju snimljenog videa – buduci da se svaki frame reprodukuje na osnovu prethodnog player ih ne moze reproducirati proizvoljno, nego se svaki put mora vratiti na privi cijeli frame. Preporucujemo da key frame postavite na svakih pet sekundi u videu – barem svakih 125 frameova u video zapisu kodiranom na 25 fps.
– framerate: oznacava broj frameova koji se prikazuju u jednoj sekundi kako bi se stvorio pokretni video zapis. Preporucujemo da je postavite tako da odgovara framerateu iz originalnog video zapisa (25 fps za PAL video, 29.97 za NTSC, a 23.976 za NTSC Film format).
– Overlay i YV12: Overlay omogucuje brze kodiranje uz ukljucen prikaz videa koji se kodira, buduci da se za iscrtavanje videa koriste neke funkcije grafickog procesora, sto opet manje opterecuje glavni procesor i ostavlja mu vise vremena za bavljenje samim dekodiranjem. YV12 je sistem boja (color space) koji se koristi u MPEG datotekama. Ako ga ne ukljucite koder ce prvo sadrzaj originalnog zapisa pretvarati u RGB, da bi ga zatim vracao u YV12, bespotrebno radeci dvostruki posao. Preporucujemo da obavezno ukljucite i overlay i YV12 u postavkama programa za kodiranje.

*Naglasimo neka nacela kojih se trebamo pridrzavati kod obrade video materijala:

Dimenzije izlaznog videa:
# 4:3 – 640×480
# 16:9 – 640×352
# wide screen – 640×272

Aspect ratio:
# 4:3 – 1,33
# 16:9 – 1,82
# wide screen – 2,35

Framerate video:
# PAL – 25
# NTSC – 29.97
# NTSC film – 23.976

POCETAK – RESIZE i CROP

Nakon sto ste ucitali ulazni MPEG2 video u program “XMPEG” prvo sto radite jeste odredjivanje njegovih izlaznih video dimenzija klikom na dugme “Video Tools”. Pri tome morate voditi racuna o omjeru sirine i visine slike (AR – aspect ratio), kako se ne bi izoblicio video. Izlazna sirina i izlazna visina MORAJU biti cjelobrojno djeljive sa 16.

Pomocu “Resize output” stimamo da nam izlazne video dimenzije stanu u iscrtani crop okvir, a crop dimenzije rucno zadajemo pomocu misa – pomijeranjem crop okvira u sirinu i visinu da bi dobili zeljene konacne izlazne dimenzije.

*Izlazne video dimenzije su one koje dobijemo nakon cropa!PLAYER i SCENE

Korisnici koji zele brzo napraviti desetak minuta MPEG4 videa (spotovi, crtici, etc…) pogledajte sliku ispod koja pokazuje kako XMPEG radi sa vise scena u Scene editoru i kako pomocu dva markera ispod slajdera (^ ^) odredimo pocetak (job start) i kraj (job end) neke scene u Seek baru.

Naglasit cemo dva nacina ubacivanja video scena u Scene editoru.

Ubacivanje scene iz vec ucitanog fajla

Iz jednog ulaznog videa pravimo vise manjih scena koje se, tokom obrade, spasavaju u odvojene AVI fajlove tako sto u Scene editor traci kliknemo na prvu praznu scenu i nakon toga na Seek baru (pomocu dva markera ispod slajdera ^ ^) odredimo pocetak (job start) i kraj (job end) scene, te zatim u Scene editor traci desnim klikom iznad prazne scene izaberemo Insert scene here – From the same file.

Ubacivanje scene iz novog fajla

U Scene editor moze se ubaciti i scena iz novog fajla (Insert scene here – Open…) sto nam daje mogucnost da odradimo MPEG4 konverziju za vise razlicitih video fajlova stimanjem MPEG2 ulaznih i MPEG4 izlaznih podataka samo za prvi video fajl. Naravno da ce svaka ulazna scena u Scene editoru biti spasena kao zaseban AVI fajl, a da se unutar Scene editora moze mijenjati samo duzina ulazne scene.

*Kod rada sa scenama OBAVEZNO izabrati koverziju sa jednim prolazom!

XMPEG OPCIJE

Video: Video Structure postaviti kao na slici kako bi se pravilno odradio deinterlace slike.

Audio: Postaviti kao na slici (da se procesira audio i da je samplerate 44100Hz).


PLUGIN OPCIJE

Za video kompresiju smo izabrali XVID MPEG4 codec i kompresiju iz dva prolaza – u prvom prolazu codec analizira fajl koji se kompresuje te analizu zapisuje u stat fajl, a u drugom prolazu codec na osnovu stat fajla pravi kompresiju da bi velicina ciljnog fajla tacno odgovarala nasoj zadanoj velicini (npr. 632425 KB). Proracun koliko reci codecu da ima KB za video radimo pomocu “MiniCalc” kalkulatora koji dodje uz Nic's XviD codec. Kako podesiti prvi i drugi prolaz XVID codeca imate objasnjeno nize pod XVID KONFIGURACIJA.

*Ako nam nije bitna tacna izlazna velicina video fajla koju XviD codec mora napraviti (stimanje da izlazni AVI fajl stane na jedan ili vise CD medija) tada cemo izabrati koverziju sa jednim prolazom – znaci tada “Total number of pass” postavljamo na 1.

Za audio kompresiju smo izabrali LAME MP3 codec – 44100Hz, 128 kbps CBR, Stereo.

Kod “Advanced” opcije plugina samo da skrenemo paznju na “BETA WaterMark” koji nam omogucava da u izlaznom videu imamo svoj logo (BMP 24 bitna slika cija visina i sirina moraju biti cjelobrojno djeljive sa 2).

XVID KONFIGURACIJA

XviD konfiguraciju cemo posmatrati sa dvije strane:

# korisnici koji zele brzo napraviti desetak minuta MPEG4 videa (spotovi, crtici, etc…),
# korisnici koji zele napraviti tacno onoliki video da isti moze stati na jedan ili vise CD medija (filmovi, koncerti, etc…).

Za prve pojasnjenja slijede pod 1 PASS CBR XVID, a ove druge pod 2 PASS VBR XVID.

1 PASS CBR XVID – konverzija sa jednim prolazom

Za “Encoding type” odabrati “Single pass” i postavke kao na slici – Target bitrate (kbps): 1000. Ovako cemo dobiti izlazni AVI prihvatljive velicine (jedna minuta AVI fajla ce zauzeti oko 10 MB), a brzina i kvaliteta obrade ce biti odlicni. Idemo dalje klikom na dugme “Advanced Options…”.

Evo nas u podmeniju “Motion”. Postimajmo mu opcije kao na slici nize – ostale opcije ne dirati! Sada mozemo ici na drugi podmeni klikom na dugme “Debug”!

Evo nas u podmeniju “Debug”. Postimajmo mu opcije kao na slici nize – znaci bez ukljucenog “Print debug info on each frame”. Ovo bi ujedno bio i kraj ustimavanja MPEG2/XviD konverzije u jednom prolazu te sada mozemo preskociti niza pojasnjenja koja se ticu konverzije sa dva prolaza i procitati jos samo na kraju ove stranice poglavlje – POCETAK KONVERZIJE.

*Ako vas interesuje (kvalitetnija MPEG2/XviD) konverzija u dva prolaza citajte dalje.

2 PASS VBR XVID – konverzija sa dva prolaza

Prvi prolaz
Za “Encoding type” odabrati “Twopass – 1st pass” jer je rijec o prvom prolazu, te kliknuti desno do njega na dugme “more…” za daljnju konfiguraciju prvog prolaza.

Klikom na dugme “more..” dobijamo novi meni (evo ga ispod na slici) u kojem ukljucujemo opciju “Discard first pass” cime smo rekli codecu da u prvom prolazu naseg encodiranja ne zapisuje video sadrzaj na disk nego samo algoritam u stats fajl ciju mu putanju navodimo u “Stats filename:” (u nasem slucaju) “E:\MPEG4\video.pass”, a jos da napomenemo da naziv stats fajla odredjujete sami.

Nakon konfiguracije “Stats filename” (klikom na dugme OK) ponovo se vracamo na XviD Configuration meni. U njemu kliknemo na dugme “Advanced Options…” i otvorit ce nam se tab “Motion” te savjetujemo da ga konfigurisete kao na slici. Sve ono sto dodatno ukljucite drasticno ce usporiti proces kodiranja ili umanjiti kvalitetu izlaznog videa!

Drugi prolaz
Prije nego sto pristupimo postavkama drugog prolaza XVID codeca i njegovim parametrima prvo moramo odrediti izlaznu velicinu video fajla koju taj codec mora napraviti. Uzmimo da nam je ciljna velicina AVI fajla 700 MB (i video i audio), a njegovo vrijeme trajanja 90 minuta. Podatke koliko kilobajti odlazi na video cemo izracunati pomocu “MiniCalc” – dodatka uz Nic's XviD codec (pogledati sliku ispod “Nic's Mini Calc”).

Rezultat: codec ce morati napraviti samo (a i pravi samo video) video fajl velicine 618 MB, a preostalih 82 MB ide na MP3 audio kompresiju (128Kbps CBR) neovisno od XVID codeca.

*Ako vas bune razlicite velicine KB u odnosu na MB (700000 KB nije jednako 700 MB) morate znati da jedan MB ima 1024 KB, sto opet znaci da je 700 MB jednako 716800 KB. Ove velicine su nastale davno prije, u zacecima racunarstva, te su posljedica tadasnje i sadasnje organizacije diskovnog prostora.

Sada mozemo (slika ispod) odrediti parametre drugog prolaza – za “Encoding type” izabrati “Twopass – 2nd pass” jer je rijec o drugom prolazu, te kliknuti na dugme “Advanced Options…” i postavke unutar njega konfigurisati kao kod prvog prolaza (“Advanced Options…” postavke prvog i drugog prolaza MORAJU biti iste jer codec na osnovu podataka iz prvog prolaza pravi video u drugom prolazu). Na kraju upisujemo izlaznu velicinu video fajla (vec smo je dobili pomocu “MiniCalca”) koju codec mora da napravi (ni manje ni vise od toga) – u ovom nasem slucaju upisujemo “Target size (kbtyes)” 632425.

*Svaka nova obrada novog video materijala zahtijeva ponovni proracun velicine izlaznog videa i njegovo upisivanje ovdje!

POCETAK KONVERZIJE

Kada smo sve ovo gore navedeno pripremili mozemo desnim klikom u prozoru XMPEG programa odabrati “Start Conversion…” te sacekati vremenski otprilike onoliko koliko traje ulazni video (za svaki prolaz) da se proces konverzije MPEG2 u XviD MPEG4 zavrsi.

KRAJ

Program XMPEG je alat koji prosledjuje video informacije codecu (u nasem slucaju XVID), a od nase sposobnosti da zadamo te informacije ovisi brzina i kvaliteta obrade izlaznog videa kojeg dobijamo izabranim video codecom!

# Nekoliko genijalnih programa koji ce Vam mozda nekada ustrebati: MPEG Video Wizard (womble.com) obrada MPEG2 videa,
# Subtitle Workshop (urusoft.co.nr) da uskladite prevod sa XviD MPEG4 videom,
# GOM Player (gomplayer.com) za gledanje XviD MPEG4 videa sa ili bez prevoda.

Pogledaj i ovo

SA 60 GODINA IZGLEDA KAO DA JOJ JE 30: Sada je podijelila svoju tajnu i otkrila kako priprema MAGIČNU MASKU

Ako želite svoje tijelo učiniti ljepšim i njegovanim, onda vam u tome mogu pomoći samo …

EFEKAT JE ZAPANJUJUĆI: Pomoću samo 3 sastojka imat ćete lijepe, zdrave i njegovane nokte

Njegovane i lijepe ruke su vizit karta svake žene.    No, ne može se svaka …

3 0 komentara

  1. Ja ili..?

  2. 🙂 jesi li isprobao tutorial ?

  3. Ne rade, hajmo reć linkovi!

    “..kilkom OVDJE”

    :-/

Komentariši