Nadležni apeluju na poštivanje mjera u novogodišnjoj noći: Suzdržite se od okupljanja

Uoči novogodišnje noći nadležne inspekcije i krizni štabovi još jednom pozivaju građane da poštuju sve epidemiološke mjere koje su na snazi te da se suzdrže od velikih slavlja i okupljanja radi dobrobiti svih.

Federalna uprava za inspekcijske poslove upozorila je da je u saradnji s kantonalnim inspekcijama poduzela sve aktivnosti na pojačanju inspekcijskih nadzora ove noći, ali i narednih dana. S tim u vezi formirani su timovi koji će kontrolisati objekte potencijalno visokog rizika za kršenje epidemioloških mjera.

Nadzor većih okupljanja

“Bez obzira što sve nadležne inspekcije na području FBIH djeluju u kadrovski ograničavajućim uvjetima, u funkciju zaštite zdravlja stanovištva su stavljeni svi raspoloživi kapaciteti. U tom smislu, data su ovlaštenja dodatnom broju federalnih inspektora kako bi se osigurala potpuna organizaciju rada i provođenje nadzora u noćnim satima, neradnim danima i vikendom. Inspekcijski nadzori će i dalje biti usmjereni na sredine visokog epidemiološkog rizika, odnosno mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, naročito po pitanju mogućih organiziranja proslava koje se očekuju u ovom epidemiološki kritičnom periodu. Također, planirani inspekcijski nadzori će i nakon novogodišnjih praznika biti usmjereni na praćenje provođenja Preporuka za skijališta u kontekstu COVID-19, kao specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte”, saopćeno je iz FUZIP-a.

U smislu provođenja inspekcijskih nadzora, naredbama kriznih štabova je predviđena i podrška policijskih organa, kao podrška efektivnom provođenju inspekcijskih nadzora na terenu. Zajednički cilj svih odgovornih institucija je zaista da se u cjelosti ispoštuju mjere nadležnih kriznih štabova i spriječi dalje pogoršanje epidemiološke slike na području FBIH.

“S obzirom na ozbiljnost situacije i nivo rizika, apeliramo na građane, ali i organizatore proslava povodom nastupajućih praznika, da se u predstojećem periodu suzdrže od organiziranja i obilježavanja događaja koja uključuju veća okupljanja ljudi zbog realnog doprinosa nekontrolisanoj transmisiji virusa, a kako bi spriječili nesagledive epidemiološke posljedice. Napominjemo da je zbog kolektivne sigurnosti u narednim danima naročito potrebna maksimalna odgovornost, disciplina i saradnja građana, kao i striktno poštivanje obavezujućih epidemioloških mjera”, poručili su iz Federalne inspekcije.

Objava Nadležni apeluju na poštivanje mjera u novogodišnjoj noći: Suzdržite se od okupljanja pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]