Zasad borovnice u selu Šatorovići

Borovnica je slatka, veoma ukusna bobica koja je veoma popularna kao hrana. Često je obeležavaju kao super-hranu, sa malo kalorija jer je neverovatno dobra za ishranu. Jako su ukusne pa ih iz tog razloga veliki broj ljudi obeležava kao njihovo omiljeno voće.

Ima jako malo kalorija ali mnogo hranjljivih materija, može da snizi krvni pritisak, deluju preventivno protiv srčanih bolesti, pomažu pravilnom funkcionisanju mozga a mogu smanjiti i oštećenja mišića nakon svakodnevnog vežbanja.

U spomen ove super bobice posjetili smo plantažu borovnica u selu Šatorovići kod Brčkog, koja je u vlasništvu Amira Avdića i firme Soff d.o.o. Plantaža se nalazi na jednom hektaru zemlje sa 3500 sadnica.

Uzgojem voća se bave već tri generacije a sa borovnicom su počeli od 2015 godine.

Sadni materijal nabavljaju iz Poljske i Holandije, a lično oni gaje sortu DUKE. Kako su njihove borovnice sporo napredovale u zemlji, prebacili su ih u saksije sa odgovarajućim humusom kojeg nabavljaju iz Litvanije. Urod plasiraju na inostrano tržište, te kažu da sami početak zahtijeva dosta ulaganja ali se brzo počnu vidjeti rezultati koji naravno dolaze uz rad i trud.

U nastavku pogledajte prilog.

A.Osmičić

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]