Sastanak gradonačelnika i načelnika iz BiH sa ministrom ekonomije Republike Turske

Na sastanku je razgovarano o potencijalima kako općina i gradova iz kojih načelnici i gradonačelnici dolaze, tako i države Bosne i Hercegovine.

Bilo je govora i o izgradnji cestovne infrastrukture pri čemu je istaknuto da cestovna veza BiH i Turske nije najbolja, te da bi bilo dobro kad bi cestovno povezivanje BiH i Srbije, koje Turska podržava, uključilo i jug Srbije odnosno Sandžak, preko kojeg bi geografski bilo najbliže povezati države Balkana sa Istanbulom tj. Turskom.

Osim toga, 16 načelnika i gradonačelnika iz BiH prethodnih dana imali su priliku posjetiti i parlament Republike Turske, gdje ih je ugostio član parlamenta Republike Turske zadužen za lokalne zajednice. Sastali su se i sa direktorima Turske razvojne agencije (TIKA-e), te razvojne agencije Ankare, sa kojima je razgovarano o podršci razvojnim projektima tih lokalnih zajednica.

Organizirani su sastanci i sa načelnicima općina Altintag i Kecioren na kojima se razgovaralo o najboljim praksama u lokalnim zajednicama i modelima urbanizacije koje općine i gradovi u Turskoj provode u posljednjih deset godina, te načinu rješavanja problema sličnih onima kakve imaju općine i gradovi u BiH poput cestovne i komunalne infrastrukture, nelegalne gradnje, ekologije.

U program posjete bh. delegacije Turskoj bili su uključeni i ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović i generalni konzul BiH u Turskoj Began Muhić, koji su prisustvovali dijelovima programa zajedno sa delegacijom načelnika i gradonačelnika.

Do kraja posjete planirana je večera za načelnike i gradonačelnike iz BiH kojoj će domaćin biti gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas i oko 20 načelnika turskih općina.

- Delegaciju BiH čine gradonačelnici Bihaća (Šuhret Fazlić), Goražda (Muhamed Ramović) i Doboja (Obren Petrović), te načelnici općina Stari Grad (Ibrahim Hadžibajrić), Novi Grad Sarajevo (Semir Efendić), Srebrenik (Nihad Omerović), Travnik (Admir Hadžiemrić), Fojnica (Sabahudin Klisura), Konjic (Emir Bubalo), Doboj Istok (Kemal Bratić), Doboj Jug (Mirnes Tukić), Teočak (Tajib Muminović), Ilijaš (Akif Fazlić), Tešanj (Suad Huskić), Čelić (Sead Muminović) i Banovići (Midhat Husić) – saopćila je Press Općine Novi Grad Sarajevo.

Izvor: Fena

Također provjerite

Strajk

Štrajk zbog prestanka radnog odnosa u JKP 9. septembar Srebrenik

Hazim Halilović iz Sladne danas je započeo štrajk ispred zgrade Gradske uprave u Srebreniku, a zbog prestanka radnog odnosa u Javnom komunalnom preduzeću 9. septembar Srebrenik.

Poslovna ideja

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U IMPAKT INKUBATORU POSLOVNIH IDEJA GRAD SREBRENIK

IMPAKT inkubator poslovnih ideja predstavlja sveobuhvatan program inkubacije poslovnih ideja odnosno podrške realizaciji poslovnih ideja i sastoji se iz sljedećih komponenti: Poduzetnička obuka u trajanju od 6 dana u periodu od maksimalno 2 mjeseca fokusirana na razvoj poslovnog plana i poslovnog modela te jačanje poduzetničkih vještina, prilikom čega učesnici obuke imaju kontinuiranu stručnu i mentorsku podršku trenera u izradi zadataka i finalnoj izradi poslovnog plana i poslovnog modela. Priprema i realizacija prezentacije poslovnih ideja pred stručnom komisijom za ocjenu poslovnih planova i poslovnih modela. Dodjela bespovratne finansijske podrške u iznosu do 5.000 KM za najbolje pozitivno ocijenjene poslovne poduhvate na području Grada Srebrenika, u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima za podršku poduzetnicima. Stručnu i mentorsku podršku u daljem rastu i razvoju biznisa u skladu sa procijenjenim potrebama.